Google Haberler ve Arama’da yer alacak
Sahte haberler çağında yaşıyoruz. Sahte haberler ikiye ayrılırlar; gerçekten sahte olan haberler ve acı gerçekleri hazmedemeyenlerin sahte olarak nitelendirdikleri ‘sahte’ haberler. Sahte haberlerden para kazanma durumu söz konusu olduğu sürece (ya da politik kazanım) bu sorun başımızdan gitmeyecek gibi görünüyor. Doğruluk kontrolü yapan bir çok organizasyon bulunmakla birlikte eğer bu organizasyonların verilerine bakmıyorsanız, yapılan yalan haber tespitlerini göremeyeceksinizdir. Google doğruluk kontrolü yapan grupların sahte haberlerle ilgili olarak sağladıkları bağlantıları Google Haberler’deki haber akışlarına dahil etmek üzere son birkaç aydır bu gruplarla birlikte çalışma yapmaya başladı. Gerçi bu program sınırlı bir çalışmaydı ve sadece Amerika ve İngiltere’de kullanılabiliyordu.
[irp posts=”8722″ name=”‘WikiLeaks’ kurucusu sahte haberlerin yayılmasından memnun”]
Fakat bugünden başlamak üzere firma daha geniş bir kitleyi hedef aldı : ‘Bilgi Doğrulama’ özelliği artık dünya çapında kullanılabilecek ve Google Haberler’e ek olarak Google Arama’da da yer alacak.
Google Haberler’de ‘Bilgi Doğrulama’ içeren makaleler ‘Bilgi Doğrulama’ etiketi ile işaretlenmiş olacaklar.
Pratikte bu şu demek : Eğer Google Arama’da bir konuda doğruluk payı için arama yapıyorsanız (örneğin yalan olmadığından emin olmak için) artık PolitiFact ya da Snopes gibi sitelerden sayfada belirgin biçimde ve düzenli olarak görülecek olan bilgiler yer alacak. Google o sitelerin doğruluk kontrolleri ile ilgili sayfalarına bağlantılar gösterecek. Bununla birlikte ilgili iddia hakkında kısa bir bilgiyi ve organizasyonun bu iddiayı doğru mu yoksa yanlış mı olarak (ya da ikisinin arasında bir yerde) oyladığını da gösterecek.
Farklı gruplar bazen farklı yorumlar yapabilirler. Hatta bu yorumların bazıları belli belirsiz de olabilir. Bununla birlikte Google, farklı düşünceleri kullanıcılarına göstereceğini söylüyor. Google bugünkü duyurusunda “Aykırı yorumların da sonuçlar arasında gösterilecek olması, insanların belirli bir iddia hakkındaki konsensüs derecesini anlamalarına yardımcı olacağına ve hangi kaynakların konu hakkında mutabık kaldıklarına dair net bir bilgi edinmelerini sağlayacağına inanıyoruz” şeklinde yazdı. “Doğruluk paylarını Arama sonuçlarında daha belirgin yapmış olmamızın, insanların bu doğruluk paylarını gözden geçirip değerlendirmeyi daha kısa sürede yapmalarını sağlayacağına inanıyoruz.”
Google yardım sayfalarında söz konusu doğruluk kontrollerini kendisinin yapmadığını belirtiyor (“Eğer bir doğruluk payının yanlış olduğunu düşünürseniz, ilgili bildiriyi yapan websitesi ile iletişime geçiniz” şeklinde açıklama yapılmış). Kendi doğruluk kontrollerini Google Arama’ya eklemek isteyen organizasyonlar Google’ın oldukça sıkı kurallar dizisini takip etmek zorundalar (Google’ın isteyeceği son şey farkında olmadan sahte bir haberi doğru bir habermiş gibi aramalara dahil etmektir). Bununla birlikte şu var ki Google’ın kendine ait bir de algoritması var. Bu algoritma doğruluk payını sağlayan kaynağın güvenilir olup olmadığına karar veriyor. Fakat birilerinin bu yöntemi aşmak için eninde sonunda bir çıkış yolu bulma ihtimali de söz konusu.