Adidas’ın yeni 3D baskılı koşu ayakkabısı: FutureCraft 4D

Date:

Kişiye özgü üretim

Adidas’ın Futurecraft 4D koşu ayakkabısı, bir üründen çok kavram olma özelliği taşıyan son 3D baskılı koşu ayakkabısı modeline oranla büyük bir gelişme sağlamış.

Yeni versiyon seri üretim için daha uygun hale getirilmiş. Adidas gelecek son bahar için 5.000 çift satış yapmayı planlıyor. Bu oranın 2018 yılı itibariyle 100.000 çift ayakkabı satışına çıkarılması hedefleniyor. Firma henüz fiyat belirtmiş olmamakla birlikte ilk ürünün sınırlı baskı ayakkabısı olarak fiyatlandırılacağı tahmin ediliyor. İlk 3D ayakkabılar 333 dolar perakende satış fiyatıyla satılmışlardı. Fakat ikinci el olarak bir çok kez satışı gerçekleştirildi.

Adidas-FutureCraft-4D-1

Adidas ayakkabıların üretimi için Silikon Vadisi’nde bulunan 3D baskılama firması Carbon ile ekip çalışması yapmış. 200 milyon doların üzerinde bir paraya Sequoia Capital, GV, Yuri Milner ve diğerlerinin satın almak istedikleri girişim, 3D baskılama yöntemini büyük ölçekli üretim metodu olarak uygulanabilir kılmaya odaklanmış.

3D baskılamayı yalnızca prototip hazırlama metodu olmaktan çıkarıp, seri üretim aracı haline dönüştürmenin anahtarı ‘hız’. Ki Carbon da bu konuda kendisiyle övünüyor.

Adidas-FutureCraft-4D-2

‘Dijital Işık Sentezi’ olarak adlandırılan metodu kullanan girişim,  bu yolla nesneleri diğer 3D yazıcılardan 10 kat daha hızlı basabiliyor. Aradaki fark şu : nesneleri alışıldık 3D yazıcıların yaptıkları gibi tepeden tırnağa katman katman basmak yerine Carbon, tabandan başlayan sürekli bir işlem uyguluyor.

Sıvı reçinemsi materyal de, bilindik 3D yazıcıların kullandıkları materyale oranla çok daha esnek bir ürün ortaya çıkmasını sağlıyor.

Carbon’un kullandığı makineler baskı yapılan yüzeyin altında dijital bir ışık kullanarak sıvı reçineyi katı bir nesneye dönüştürüyor.

Aşağıdaki resim işlemi kafanızda canlandırmanıza yardımcı olacaktır.

FutureCraft Print Adidas

Baskılanan nesne, baskının yapıldığı yüzeye yapışmıyor zira aslında yüzeyle temas sağlamıyor. Yüzey hem dijital ışığa ve hem de oksijene karşı geçirgen bir özelliğe sahip. Oksijen, baskılama yapan yüzey ile basılan nesne arasında ultra incelikte bir hava katmanı oluşturmak için yüzey boyunca pompalanıyor.

Orta taban basıldıktan sonra ayakkabının tepesine tutturuluyor. Ayakkabının bu bölümü geleneksel üretim metodları kullanılarak yapılan kumaştan oluşuyor.

Netice itibariyle bu işlem, Carbon’un kullandığı teknolojinin, firmaların, nesneleri seri halde 3D olarak basmak için kullanabilecekleri bir teknoloji olduğunu gösteriyor. Ki bu da tam olarak Adidas’ın yapmayı planladığı şey.

Onlar için tek kazanım, hız noktasında olmuyor. 3D baskılama Adidas’ın, köpük gibi materyallerle tasarım modifikasyonları yapmanın imkansız olduğu performans zenginleştirici etkenleri elde etmesini de sağlıyor.

Adidas-FutureCraft-4D-3

Peki bu son kullanıcı olarak sizin ne işinize yarar?

Adidas atletlerin en iyi seviyede performans sergilemek için orta taban katmanında farklı yoğunluk noktalarına ihtiyaç duyduklarının bilincinde. Bir koşucu sert bir ayak baş parmağı dayanağına ve yumuşak tabana ihtiyaç duyar. Bunu sıradan ayakkabılarla sağlamak için üreticiler değişken yoğunluklara sahip farklı köpük parçalarını bir araya getirip yapıştırmak zorundadırlar.

Fakat Carbon’un 3D baskılama işlemi ile üreticiler örgü geometrisini kolayca değiştirebilirler. Böylece ayakkabıdaki farklı alanları daha sıkı ya da daha yumuşak hale getirebilirler.

Farklı kalıplar, farklı yoğunluk ve his oluştururlar. Örnek olarak aşağıdaki orta taban malzemesinin yoğunluğunun kalıp boyunca ne şekilde değiştiğini inceleyebilirsiniz.

Adidas FutureCraft 4D orta-taban

Nihai ürün gerçek anlamda rahatlık hissi veren bir ayakkabı olarak ortaya çıkıyor. Ayakkabılar esnek olmakla birlikte aynı zamanda katı bir yapıya sahipler. Adidas’ın yapmaya çalıştığı şey de bu. Ve ayakkabılar 3D baskı ile üretildikleri için ayakkabı çiftinin daha esnek ya da katı yapılması, ilgili tasarım dosyasında yapılacak küçük bir değişikliğe bakıyor.

İlk adım seri üretimi sağlamaya yönelik olmakla birlikte Adidas, herkesin bütünüyle kendi bireysel ihtiyacına yönelik olarak uyarlanmış 3D baskılı ayakkabıya sahip olabileceği bir geleceği de imkan dahilinde görüyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...