Sahte profil tespiti
Facebook’un güvenlik ekibinin, Amerikan Ulusal İstihbarat dairesi başkanının Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahil olma teşebbüsünde bulunduğuna yönelik görüşüne karşı olmadığı görülüyor. Facebook güvenlik ve tehdit-tespit ekipleri, sahte haber ve dezenformasyonla politik durumu yönlendirmeye çalışan devlet destekli ya da bireysel aktörlerle savaştaki yeni rolünü devraldı.
Sosyal ağın siber güvenlik şefi Alex Stamos ve Facebook’un tehdit-tespit üyeleri William Nuland ve Jen Weedon ‘Bilgi Operasyonları ve Facebook’ adını verdikleri 13 sayfalık dökümanda yeni sorumluluklarını özetlemişler.
Siber güvenlik ve tehdit tespit ekibi geçmişte dolandırıcılık ve zararlı yazılım konularına odaklanmış olsa da şimdi, “sıklıkla stratejik ya da jeopolitik yararlar sağlamak amacıyla yerel ya da yabancı politik değerleri manipüle eden bireysel ya da devlet destekli organize aktörlerce yürütülen uygulamalar” olarak tanımladıkları “bilgi operasyonları” konusunda çözümler getirmek üzere çalışacaklar.
Ekibin hazırladığı dökümanlarda “Özet olarak biz, tehdit algı odaklamamızı hesap hackleme, zararlı yazılım, spam ve mali dolandırıcılıklar gibi geleneksel tacize dönük davranışlardan, yurttaşlık söylemlerini manipüle etme ve insanları aldatma girişimlerini de içeren daha kurnaz ve sinsi suistimal biçimlerine doğru genişletmekle görevliyiz” şeklinde bir açıklama yer alıyor.
Rapor 2015 Amerikan başkanlık seçimlerini tartışıyor ve siyasi hedeflerden çalınan verilerle ilgili haber hikayelerini güçlendirmek üzere sahte Facebook şahıslarının kullanıldığı bilgilendirmesinde bulunuyor.
Rapor, DNC bilgi hırsızlığı saldırıları ve sonrasındaki sızıntılara özel olarak vurgu yapmıyor olmakla birlikte Facebook’un da herhangi bir aktörün faaliyetini tespit etme pozisyonunda bulunmadığına vurgu yapıyor.