Her şeye rağmen alışkanlık haline getirmemekte fayda var
Hepimiz, kabalık ve çirkin olarak görüldüğü için küfür etmememiz gerektiği konusunda eğitim almışızdır. Fakat yeni bir araştırma bazı durumlarda küfür etmenin yararlı olabileceğini gösteriyor. Araştırma, yüksek sesle küfür etmenin kişiyi güçlendirdiğini ortaya koyarak, bu saldırgan tavrın bir çok ilginç faydalarına bir yenisini daha ekliyor.
Bu yıl yapılan ‘İngiliz Psikoloji Topluluğu’nun yıllık konferansında sunulan çalışma gönüllülerin yüksek sesle küfür ederlerken daha fazla güç ürettiklerini ve elleriyle daha güçlü bir şekilde kavrayabildiklerini gösterdi. Bununla birlikte dikkatlice yapılan bir gözlem, küfretmenin kalp atışı oranı üzerinde bir etkisinin olmadığını ortaya çıkardı. Bu da beklenmedik şekilde ortaya çıkan bu güç artışının bir nedeni olarak görülüyor.
Çalışmanın yazarı Dr. Richard Stephens “Şu an itibariyle küfretmenin neden güç üzerinde bu etkileri göstererek acıya tahammülü arttırdığı konusu bütünüyle keşfedilmiş olmaktan uzak. Küfretmenin gücünü tam olarak bilmiyoruz” dedi.
Küfretmenin tek faydası sadece güç arttırmak değil. Aynı zamanda geçmişte yapılan bir çalışma, acı eşiğini de arttırdığını göstermişti. 2009 yılında yapılan bir çalışma küfretmenin saldırganlığı ve ‘Çatış ya da kaç’ tepkisini tetiklediğini ortaya koymuştu. Bunun sonucunda kalp atışı hızlanarak adrenalin miktarı da yükseliyor ve her iki faktör de ağrının hissedilmemesini sağlıyor.
Araştırma aynı zamanda insanların, konuşurken daha çok küfürlü kelime kullananlara daha çok güvenildiğini ortaya koyarak küfretmenin diğer bir olumlu yan etkisini ortaya koyuyor. Yani insanlar küfürlü konuşanların sözlerine daha çok itimat ediyor, onları daha dürüst olarak algılıyorlar. The Independent’a göre bunun sebebi konuşma şekilleriyle bağlantılı olabilir. Yalancılar konuşmalarında 3. Tekil/çoğul şahıs zamirini ve olumsuz kelimeleri daha çok kullanırlarken, dürüst olanlar ağız bozukluğunu tercih ediyorlar.