WikiLeaks’ten yeni sızıntı

Date:

İstihbarat savaşı

WikiLeaks CIA’in kullandığı başka bir hack aracını açığa vurdu. 23 Mart tarihinden bu yana yaptığı yedinci sızdırmada kar amacı gütmeyen organizasyon olan WikiLeaks, hükmet ajanlarının yerel ağ dahilindeki bilgisayarlara saldırı amacıyla kullandıkları söylenen Archimedes zararlısını tanımlayan kitapçıklar yayınladı.

WikiLeaks bu Cuma günü Twitter hesabı üzerinden son keşfini haber verdi. Archimedes isimli bu hack aracı, genel itibariyle ofislerde kullanılıyor. Kuruluşa göre bu araç, yerel ağ (LAN) içerisinde bulunan ve bu zararlının bulaştığı bilgisayar kullanılarak hedef bilgisayardaki iletişim trafiğinin yönlendirmek ve CIA tarafından kontrol edilmek üzere kullanılıyor. WikiLeaks buna ek olarak CIA’in bu aracı hedef bilgisayarın web tarayıcısını zararlı bir sunucuya yönlendirmek üzere kullandığını da söyledi. Bununla birlikte bu girişim fark edilmiyor çünkü zararlı yazılım sanki birisi normal bir tarayıcıyı çalıştırıyormuş gibi görünmesini sağlıyor.

WikiLeaks CIA’in hedeflenen bilgisayarları kontrol altına almak ve daha fazla ihlal ve istismarda bulunabilmek için bu aracı kullandığını da belirtiyor.  Bu yazılımın sebep olduğu saldırıları tespit etmenin görünürdeki tek yolu, sayfa kaynağını incelemek. WikiLeaks bu hack aracı ile ilgili olarak dört tane ‘Archimedes Belgeleri’ yayınladı. Bunlardan biri 18 Aralık 2012 tarihli ‘Kullanıcı Rehberi’ adını taşıyor olmakla birlikte diğer üçü 2013 ve 2014 tarihli bilgilendirmelerden oluşuyor.

Öğrenildiği kadarıyla Archimedes, aslında Fulcrum olarak adlandırılan aracın güncellenmiş bir versiyonu. Archimedes güncellenmiş bir versiyon olduğu için bazı geliştirmelere sahip. Bunlardan biri aracın ihtiyaç halinde fark ettirilmeden kapatılabilmesi.

WikiLeaks’in son sızıntısı ‘Risk’ adlı Julian Assange’a ait yeni belgesel hakkında daha fazla ayrıntının ortaya çıkmasının hemen sonrasına denk geldi. Huffington Post, Laura Poitras’a ait belgeselin, WikiLeaks’in Uluslar arası Af Örgütü’nce Arap Baharı adı verilen ve hükümetlere karşı düzenlenen protestolar zinciri esnasında bir katalizör olarak övüldüğü dönemi kapsadığını söyledi. Belgesel özet olarak WikiLeaks’in kurucusu Assange ve çalışma arkadaşı Sarah Harrison’ın daha sonra dış işleri bakanı olan Hillary Clinton ile temasa geçerek bir güvenlik ihlali ile ilgili olarak bilgi alma çabasıyla başlıyor. Belgeselin aynı zamanda WikiLeaks’in köklü bir şeffaflığı sağlamak için şiddetle baskı yaptığı zamanı ele aldığı da ortaya çıkarılıyor.

‘Risk’ bu Cuma günü kısıtlı sayıda sinemada gösterime girdi. Aynı zamanda bu yılın ilerleyen zamanlarında Showtime adlı programda gösteriminin yapılması da planlandı.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...