Parçadan bütüne gitme yöntemi
Otonom araçları test etmek zor iştir. Her ne kadar yüz binlerce km yol kat etmiş olsanız bile olası her pratik sürüş tehlikesini hesaba katmak cidden zordur. Bununla birlikte araştırmacılar bu deneyimi hızlı gerçekleştirebileceklerini düşünüyorlar. Hızlandırılmış bir işlem geliştiren araştırmacılar bu yöntemle kısa bir süre içerisinde bir çok şeyi ortaya koyabilecekler. Her şeyi bir kertede hesaba katan bütünsel bir yaklaşım yerine (ki kilometrelerce teste rağmen anlamlı bir netice vermeyebilir) yeni metod faktörleri bölümlere ayırarak sık ve tekrarlı biçimde simülasyon ortamında test edebileceğiniz bir şekle dönüştürüyor. Örneğin yolunuzu kesen birine karşı aracınızın vereceği reaksiyonu ölçmek istediğinizde sadece bu duruma odaklanırsınız. Aracın bu gibi can sıkıcı durumlarda nasıl davranacağını tespit etmek için istatistiki analizleri kullanıyorsunuz.
Ekibin kendi deneyleri de aynı zamanda ölçümlerini kaza, yaralanma ve ‘çakışma durumları’ olasılıkları ile sınırlandırılmış.
[irp posts=”14971″ name=”Siz siz olun, 2018’den önce Bluetooth cihaz almayın!”]
Tahminlere dayalı olarak elde edilen geliştirmeler muhteşem seviyede. Araştırmacılar kendi metodlarındaki 1000 km’lik bir testin, gerçek hayattaki 300.000 km ile 100 milyon km arasındaki bir sürüş aralığına denk geldiğine inanıyorlar. Yani Waymo’nun yıllık (2016 yılında 635.000 mil sürüş gerçekleştirmişti) sürüş tecrübesini siz bu metodla bir gün içerisinde gerçekleştirebilirsiniz.
Ama yine de çok heyecanlanmayın. Araştırmacılar bu test metodunun hayata geçmesinden önce çok çok daha fazla durumları hesaba katmak durumunda olduklarının farkındalar. Sürücüsüz bir araç dikkatsizce yürüyen yayalara, aşırı yüklenmiş kamyonlara ya da karla kaplı yollara karşı ne gibi tepkiler verebilir? Tabii sözkonusu geliştirmeyi her araç ya da her test için elde etme garantisi de yok. Gerçek sonuçlar bu yöntemle edinilecek sonuçlarla belli belirsiz oranda uyum sağlayacak olsalar bile otomotiv endüstrisi kendi yöntemlerini yeniden şekillendirmek için sıraya girecektir.
Yine de en azından birkaç yıl daha sürücüsüz araç projesinin hayata geçeceğini düşünmeyin (trafik kanunları gibi uyulması gereken bir dizi sorun söz konusu). Fakat şurası kesin ki, hazır hale geldiklerinde gerçek anlamda trafiğe çıkma ehliyetine erişeceklerdir.