Mali (a harfi üzerinde şapka olanından. Ülke olan Mali değil yani) durum …
Mali (her defasında belirtmek istemiyorum) durumları genellikle her yıl değişkenlik arz eden teknoloji firmaları, üç aylık gelir bildirimlerini ise farklı günlerde beyan ederler. İşbu sebepledir ki insan üstü bir hafızaya da sahip olsa insanoğlu, sağlıklı bir kıyaslama yapmak çetrefilli bir hal almıştır iyiden iyiye.
Ve fekat; hazırlayacağınız basit bir çubuk-grafik belirgin noktayı gözler önüne serer gelir gider bağlamında (nam-ı diğer med-cezir efekt): Evet, görüldüğü gibi eski sıralama değişmiştir artık. Önceki gibi tüm IT firmalarını gölgede bırakamıyordur IBM. Zira bu işlevi Apple yerine getirmektedir IBM’in adına, boş kalmasın diye grafikteki yeri…
Daha da kötüsü Google ve Microsoft’un da gerisine düşmüştür IBM, pastadan pay kapma yarışında. O derece ki, nerede ise kar etmeyen bir kuruluş haline gelmiştir, grafiğin taban seviyelerinde, sürüngen misali ilerlerken yoluna (Bakınız ‘net kar’ tablosu ↓).
Bu tip bir tabloyu iki yıl kadar önce ‘3 aylık sonuçlar bazında Apple, diğer IT firmalarını tepeleme geçiyor’ şeklinde tercüme olunabilecek başlıklı yazımda (yani bu yazının asıl yazarının … şeklinde transleyt edilebileceğini belirttiğimiz söz konusu yazısında) kullanmıştım. İşte bu her iki tabloyu da kıyaslayacak olursanız, Google’ın kaydettiği gelişmenin (daha doğrusu Alphabet’in) söz konusu farklar arasında en belirgin olanı olduğunu, bununla birlikte Facebook’un da hatrı sayılır gelişmeler kaydettiğini gözlemleyebiliriz (her ne kadar maddi anlamda bize bir katkısı olmasa da. En azından doğrudan. Katkıları olduğuna inananları tenzih ederim). Apple’ın iş hacmi, ciddi anlamda kayba uğramış gibi görünmekle beraber, görüntüye aldanmamak lazım gelir. Zira Apple’a ait neticeler ‘mevsimsel’ olma özelliğini taşıyor olmakla birlikte, daha önce yayınlanan tablolar farklı üç aylık dilimleri kapsıyorlardı (imiş.. Ben de henüz bakamadım mevzubahis tablolara).
Her iki tablo, diğer nedenlerden ötürü de birbirlerinden ayrılıyorlar. İlk evvela Yahoo’nun yeni tabloda yer almadığını belirtmek lazım gelir. Tabii gözünüzden kaçtıysa. Kaçmadıysa, farklılıkları saymaya devam. İkinci olarak belirtmek gerekirse HP, zaman içerisinde mitoz bölünmeye uğrayarak HP Inc. ve HP Enterprise olmak üzere iki farklı gibi görünen, fakat asıl itibariyle aynı bünyeye hizmet eden kimliklere bürünmüştür. HP Inc. bilgisayar ve yazıcılarla haşır neşir olurken, HP Enterprise ise yaşadığı mitoz bölünmenin şokunu üzerinden atmaya çalışmaktadır. Dersek haksızlık etmiş oluruz. Zira Enterprise’ da boş durmayıp, yükte hafif pahada ağır IT ürünleri ve servisleri ile ilgili işlerle iştigal etmektedir. Bölünmeye neden olan yegane saik… Şimdi ben de tekrar tekrar okudum da, henüz anlayabilmiş değilim. Bir dakika… a evet, çözdüm mevzuyu. Ama tabii ne kadar zamanda çözdüğümü bilemiyorsunuz. Yazılı anlatımın avantajlarını limitine kadar kullanmayı seviyorum. Evet, yazımıza dönecek olursak; bu tip bir bölünmeyi gerçekleştirmenin altında yatan yegane sebep, PC tarafında yapılan işlerin, HP’nin kurumsal tarafındaki hisse fiyatını geri plana atarak, küçültüyor olmasıydı (umarım doğru anlamışımdır).
Bu bölünme tam olarak bazılarının zannettiği gibi gitmedi tabii. PC bölümü yeni bir hayat belirtisi gösterip, dünyanın en büyük PC tedarikçisi haline gelirken, Enterprise bölümü ise benzeri bir yükselişi, maatteessüf gerçekleştiremedi.
Vesaire vesaire derken ez cümle, eğer bir IT profesyoneli iseniz (ki naçizane o taraklarda bezim yoktur) öncü firmaların finansal performanslarına dikkat kesilmek durumundasınızdır zira hiçbir canlı (nihayet yapay zeka’nın burnunu sokmadığı, ve sokamayacağını umduğumuz bir ‘eylem’) gelecek itibariyle can çekişeceği öngörülen bir firmadan alışveriş yapmak istemez(miş). Bu duruma verilebilecek bir çok örnek varmış v.s. şeklinde devam eden yazının kalan bölümünü buraya aktarmaya gerek görmedim, naçizane ‘editörünüz’ olarak.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.
UPDATE: Resimde görülen iki deveden öndekinin üzerinde Tim Cook’un, arkadakinin ise Sundar Pichai’nin olduğuna dair rivayetler tarafımdan ‘Tea-Teas’ likle incelenmektedir.