Sistem öğreticiye ihtiyaç duymuyor
İsrail’in patlama yaşayan teknoloji endüstrisinin hareketli kalbi olan Tel Aviv’in ortasındaki bir binanın ikinci katında bulunan küçük bir ofiste bulunuyor makinelerin dünyayı tıpkı bizim gördüğümüz gibi görmelerini sağlama amacını güden Cortica isimli firmanın merkezi.
Bu firma, son birkaç yıldır dünya çapında filizlenen yüzlerce yapay zeka girişimci firmasından biri. Yapay Zeka pazarı global anlamda bir milyar doları geçmiş durumda. Teknoloji devleri ise kendilerini bu alanda birinci kılmak için yeniden konumlandırma faaliyetlerini yürütürlerken, bu tip girişimci firmaları bünyelerine katmak için birbirleriyle yarış halindeler.
Fakat bu alan, giriş yapabilmek için yüksek seviyede bilgiyi gerektiren oldukça çetrefilli yollara sahip. Bir çok firma ‘makine öğrenimi’, ‘derin öğrenme’ ya da ‘nöral ağlar’ gibi bir çok kişinin anlamayacağını düşündükleri üstü kapalı kelimeler kullanıyor. Piyasada olmayan biri için aradaki farkı anlamak oldukça güç olabilir.
Cortica’yı diğerlerinden farklı kılan şey, bir çok makine öğrenimi algoritmalarından farklı çalışıyor olması. Normalde makine öğrenimi algoritmaları kara kutular gibidirler. Öyle ki, bir çok programcı dahi sistemin ne yaptığını bilmez. Fakat Cortica’nın programında ise her şey şeffaf ve doğrulanabilirdir.
Eğiticisiz öğrenme
Bu sistem aynı zamanda ‘eğiticisiz öğrenme’ olarak adlandırılan bir yapay zeka araştırma dalına dayalıdır. Bir çok yapay zeka firması, öğrendikleri şeyin ne anlama geldiğini ve neyi ifade ettiğini insanların öğrettikleri algoritmalara dayanır. Bu yöntem ise çok daha yavaş ve daha yorucu bir işlemdir. Dolayısı ile yeni bir şeyi ortaya çıkarma şansı da oldukça düşüktür. Öğreticisiz öğrenme algoritmaları ise öğrenme, sınıflandırma ve temsil etme yeteneklerini rehbere ihtiyaç duymadan yaparlar.
Cortica, Israil Teknoloji Enstitüsü Technion’da doktora tezlerini veren iki öğrencisi Igal Raichelgauz ve Karina Odinaev ‘le birlikte çalışan profesör Josh Zeevi tarafından kurulmuş. Yalnızca 8 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip küçük bir ülke olan İsrail teknik yeniliklerin global merkezi olarak öne çıkmış olan bir ülke. İsrail şu anda Amerika ve Çin’de dahil olmak üzere tüm ülkelerden daha fazla firma bulunduruyor New York borsasında. Bu firmaların %50’den fazlası, köken itibariyle Technion’dan çıkıyor. Cortica’nın esinleri meyve verecek olursa firmayı, İsrailli girişimci firmalardan oluşan uzun bir listenin en tepesine oturtacaktır.
Profesör Zeevi’nin belirttiği gibi “Bilgisayarların insanlardan daha iyisini yapmalarına engel olacak bir neden yok. Her ne kadar henüz kimse o noktada olmasa da, Cortica o noktaya erişecek.” New york ve Beijing’de ofisleri olan ekip, makinelerin dünyayı bizim görebildiğimiz gibi görmelerini sağlayacak biyolojik görsel cortex’i nasıl geliştireceklerini çözdüklerine inanıyor.