Kortizonun görev ve işleyişi
Oldukça korkunç bir kelime gibi görünen kortizonun vücudumuzda o kadar önemli görevleri var ki… İlk bakışta ilaç ya da tıbbi bir hastalıkla ilişkisi varmış izlenimi oluştursa da o yalnızca ilaçlarda olan bir madde değil. Kortizonun görev ve işleyişi: Kortizon insan vücudunda yağ ve karbonhidrat metabolizmasının düzenli bir biçimde işleyişinden sorumludur. Böbrek üstü bezlerinde üretilerek değişken özellikler gösterebilen bir oluşumdur.
Tıbben bilindiğine göre de insan doğumunun 3.haftasından itibaren iç organların gelişiminin devam etmesiyle o da üretilmeye başlar. Bu üretim süreci yaşam boyunca ölüme kadar devam eder. Sağlıklı bir yetişkin bireyde günlük 10-35 mg arası kortizon hormonu üretimi gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda anlık ya da süregelen şekilde üretiminin tamamen durduğu ya da belirgin oranda azaldığı durumlar da görülebilir.
Bu durumlarda doktor kontrolünde kortizon içeren ilaç takviyeleri yapılabilir. çünkü vücutta bir takım anomaliler meydana gelir. Dolayısıyla kortizon eksikliğinde vücudun yağ ve kas dokusunun sistemleri etkileyecek bozuklukları meydana getirmemesi hedeflenir. Ancak kortizonun vücuda alınması beraberinde bir takım problemleri de getirebilir. Bu yüzden kortizonun bir hormon olduğu asla unutulmamalı ve dikkatle kullanılmalıdır.
Doktor kontrolünün dışında kişisel deneyim ve tavsiyelere riayet edilerek kullanılmaması önemle tavsiye edilir. Çünkü bilinçsiz kortizon alımı hastalarda kalıcı hasar ve hatta ölüm gibi sonuçlara yol açabilmektedir. Kortizon ilaçları medikal değeri olan ilaçlardır ve bünyesinde çeşitli kimyasal bileşenler içerir. Kullanımı hasta ve doktoru karşılıklı olarak bağlayacağından sorumluluk her ilaç kullanımında olduğu gibi yasal olarak bağlayıcıdır.