Naled ajanı faktörü
Böcek öldürücü kimyasalların etkileri hakkında daha önce yapılan araştırmalar kimyasallara uzun süreli maruz kalmanın zirai ve çalışanlar üzerindeki etkileriyle sınırlandırılmıştı. Environment International’da 8 Haziran’da yayınlanan bir çalışma, böcek spreyindeki ana içerik olan Naled adlı kimyasalın kullanımını, bebekler arasındaki ‘gecikmeli motor beceri gelişimi’ ile ilişkilendiriyor.
Michigan Üniversitesi’nden araştırmacılar doğum öncesinde bu kimyasala maruz kalan bebeklerin ince motor becerilerinin, minimum oranda maruz kalanlara kıyasla daha düşük oranda olduğunu gördüler.
Organofosfat böcek ilacı
Çin’de yapılan çalışmada araştırmacılar, ‘gaz kromatografi spektrometrisi’ kullanarak bir grup bebeğin göbek bağındaki 30 farklı organofosfat böcek ilacının ölçümünü yaptılar. Naled dahil en çok kullanılan böcek ilaçlarından beş tanesinin test edilen göbek bağlarının yüzde onunda bulunduğunu ortaya çıkardılar.
Daha sonra bu bebeklerin motor gelişimleri, altı haftalık ve dokuz aylık olduklarında ölçüldü. Ölçüm Peabody Developmental Motor Scales ile yapıldı. Kavrama, görsel motor entegrasyonu, vücut kontrolü ve gezme fonksiyonları test edildi.
Bebeklerin hiç biri altı haftalık iken herhangi bir motor fonksiyonu bozukluğu göstermediler. Fakat dokuz aylık olduklarında doğum öncesinde organofosfat maddelere, özellikle de Naled ve klorpirifos adlı böcek öldürücü ilaçlara maruz kalan bebeklerin yüzde 3-4 oranında daha zayıf motor fonksiyonlarına sahip oldukları görüldü. Kız bebeklerin ise erkeklere oranla OP’nin etkilerine karşı daha hassas oldukları da tespit edildi.