Chatbot’lar pizza sipariş etmenize veya ödeme yapmanıza yardımcı olabilir ancak faydaları oldukça sınırlıdır.
Facebook, bugün yaptığı açıklamada pazarlık, strateji ve planlama yapabilme yeteneği kazandırılarak çok daha yetenekli bir bot oluşturduğunu bildirdi.
Bilgisayarların insani iletişim şekli şimdiye dek başarısız bir girişimdi. Bu sadece çok fazla bilgi değil aynı zamanda hızlı olmasını ve doğru adaptasyonu da gerektirir. Facebook Yapay Zaka Araştırma (Facebook Artificial Intelligence Research (FAIR)) araştırmacıları, botların birçok insan diyaloğunda başarılı olmasını sağlayan yeni bir teknik geliştirdi.
FAIR araştırmacıları bunu yapmak için iki kişi arasındaki gerçek bir diyalogdan yararlandı. Kitaplar, toplar ve şapkalar gibi nesneler kümesi oluşturuldu ve bu öğelerden her birine farklı değerler verildi. Daha sonra, bireyler bu nesnelerin aralarında nasıl bölüşecekleri konusunda tartışmalar yapıldı. Yinelenen bir sinir ağı, tartışmaya katılan gerçek kişilerin eylemlerini taklit ederek öğrenmek için eğitildi.
FAIR araştırmacıları daha sonra bir adım ileri gitti. Sistemin sadece taklit programlaması yapması yerine, tartışma hedeflerini nasıl gerçekleşeceğini öğrenip daha iyi sonuçlara ulaşması sağlandı. Botlar gerçek insanlar üzerinde de test edildi. Facebook’a göre bunların çoğu bir bot ile konuştuklarının farkında değillerdi.
Araştırmacılar bu tür bir dil komutunu elde edebilmek için “dialogue rollouts” (diyalog geliştirme) olarak adlandırılan dil komutunu uzun vadeli diyalog planlamasını hesaplamak için kullanıyorlar. Aslında bot, olası bir diyalog yoluyla düşünür ve sonuna kadar nasıl ilerleyeceğini simule eder. Bu şekilde bot, kafa karıştırıcı, sinir bozucu gibi durumlardan kaçınmasına ve bunun yerine tartışmanın hedeflerine ulaşmak için yardımcı olacak konuşmalar yapmasına olanak tanır.
Bu botların gelişimi ve yapay zekâ araştırmaları için oldukça önemli bir adım. Ayrıca Facebook kişiselleştirilmiş dijital asistanın da gelişme aşamasında olduğunu söylüyor.