Ray Kurzweil’in insanlığın geleceğiyle ilgili müthiş tahminleri

Date:

Gelecekçi Ray Kurzweil

Google mühendislik bölümü yöneticisi, gelecekçi, bilgisayar bilimcisi, mucit ve yazar Ray Kurzweil, yaptığı tahminlerin yüzde 86’sında, küçük zaman sapmalarıyla başarı gösterdi. Bu tahminler arasında Sovyetler Birliği’nin yıkılışı, internetin büyümesi ve bilgisayarların satrançta insanları yenebilecek olmaları da bulunuyor.

Kurzweil geleceğe dair öngörülerini paylaşmaya devam ediyor. Son yaptığı tahmin SXSW konferansında gerçekleşti. Teknolojinin insanlardan daha akıllı olacakları anı ifade eden ‘Tekillik’in 2045 yılında gerçekleşeceğini iddia eden Kurzweil, bu tarihten 16 yıl kadar önce de teknolojinin insanlar kadar zeki olacağını düşünüyor. Futurism’e konuşan Kurzweil “2029 tarihi yapay zekanın Turing testini başarıyla geçeceğine dair öngörümle uyum sağlıyor. Bu itibarla da insan seviyesi zekaya erişmiş olacak” dedi.

Kurzweil’in geleceğe dair öngörüleri ‘Tekillik’ ile bitmiyor. Aynı zamanda nanobotlar ve Elon Musk’ın Neuralink’i ya da Bryan Johnson’ın Kernel’i gibi beyinden-bilgisayara ara yüzleri gibi teknolojilerin de vücudumuzu nasıl etkileyeceği konusunda tahminleri var. Bu teknolojilerle hem beyinlerimiz, hem de tüm insanlık mekanize hale gelecekler.

Bu işlem sanal gerçeklik teknolojisinde bilim kurgu seviyesinde sıçramalarla başlayabilir. Kurzweil’a göre VR o denli gelişecek ki, fiziksel iş yerleri tarihe karışacak. 20-30 yıl içerisinde yolculuklarımız VR gözlük içerisinde gerçekleşir hale gelebilir.

Bu paradigma (yaklaşım) değişimi ilginç bazı sonuçlara da sebep olabilir. İnsanların iş yerlerine yakın yerde yaşamak zorunda kalmayacak olmaları, şehir hayatının büyük oranda değişime uğramasına neden olabilir. İnsanlar iş ya da özel bir konuma bağlı kalmak için büyük şehirlere akın etmek zorunda kalmayacaklar. Aynı zamanda terörist saldırılarda da düşüş yaşanabilir. Blockchain teknolojisi de merkeziliğin dağılmasını arttıracak faktörlerden bir diğeri.

Sonsuz Hayat

Kurzweil’a göre teknoloji yalnızca modern çalışma ortamını yeniden düzenlememizi değil, aynı zamanda biyolojimizi daha uygun donanımla değiştirmemizi de sağlayacak. Onun tahminine göre2030 yılı başlarında insan bilincini elektronik ortamlara kopyalayabileceğiz.

Inverse’ün belirttiğine göre “Yani artık et, kan, kemik olmayacak. Sadece beyninizin makine üzerinde taranmış hali olacak. Böylece insanlar kutudan kuşa kadar her biçime girebilecekler.” Bu imkanın daha da büyük etkisi, insanların artık ölmeyecek oluşlarını beraberinde getirecek olması. Beyinlerimiz artık narin bir biyolojiye bağımlı olmayacağı için teorik olarak sonsuza kadar yaşayabileceğiz.

Kurzweil’in bütün ön görüleri bu denli radikal değil tabii. Hatta bazıları hali hazırda gerçekleşmek üzere sanki. Örneğin, yaygın WiFi kullanımına dair ön görüsü, özellikle Elon Musk’ın interneti uzaydan dünyaya ışınlamayı umduğuna dair bildirimiyle birlikte gerçekleşmek üzere. Aynı zamanda günümüzde insanlığın muzdarip olduğu bir çok hastalığın 2020’li yıllarda yok edileceğine dair ön görüsü de her gün gerçekleşen tıbbi yeniliklerle önemli ölçüde gerçekleşecek gibi.

Kurzweil heyecan verici, yıldırıcı, ve biraz da korkunç ön görülerde bulunuyor. Bakalım etkileyici öngörüleri gerçekleşecek mi, yoksa gelecekte insanlık bambaşka bir noktaya mı sürüklenecek.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...