Mars keşif aracı Curiosity yapay zekasını kullanarak toprak yapısını ve kayalıkları analiz ediyor
Eğer gerçekten Mars’a gitmek istiyorsak orasının hangi maddeleri içerdiğini bilmemiz gerekiyor. Çünkü ihtiyacımız olan maddeleri Dünya’dan getirmek çok zor. NASA’nın Mars keşif aracı Curiosity geçen yıllardan beri Mars’taki kayalıkları, farklı bölgelerdeki toprakları yapay zekasını kullanarak hangi maddeleri içerdiğini keşfediyor. Curiosity’nin bu yazılımına AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science) adı veriliyor. NASA’nın Science Robotics’te yayınladığı yeni bir araştırmaya göre, AEGIS, Curiosity insan kontrolörleri ile teması kesildiğinde keşif aracının daha fazla bilimsel bilgiye sahip olmasını sağlıyor.
Sistem baş mühendis Raymond Francis, “Mars’ta zaman çok kıymetli” dedi. “AEGIS kaybolan zamanın kullanılmasını sağlıyor çünkü daha önce Dünya’dan birinin karar vermesi için bekliyorduk.”
AEGIS yazılımı iki farklı şekilde çalışıyor: otonom hedef seçimi ve otonom işaretleme arıtımı. Bu iki sistem temelde keşif aracının hedefleri seçmesine ve bilim insanlarının önceden seçtikleri parametrelere göre seçilen örnekleri analiz etmek için kendi lazer hedeflemesini kullanarak incelemesini sağlar. Bu yazılım, maddeleri doğru bir şekilde analiz etme konusunda çok yüksek bir performans gösterdi ve yüzde 93’lük bir doğruluğun üstüne çıktı. Çıkan haberlere göre, AEGIS otonom sistemi görevdeki zaman kaybını önemli ölçüde azalttı ve veri elde etme hızını arttırdı.
Sistem, NASA’nın yaklaşmakta olan Mars 2020 görevinde SuperCam adlı görüntüleme sisteminin güncellenmiş bir versiyonu ile AEGIS’i dahil etmesi faydalı olacak. Bu yeni cihaz, kayaların kristal yapısını incelemek için daha gelişmiş analiz yeteneklerine sahip olacak.