Babelon sayesinde, sesli görüşmelerdeki çeviriler, sizin sesinizle karşı tarafa iletilecek

Date:

Babelon, sesiniz için BLIP oluşturmayı deniyor

Birgün, bir uygulama kelimelerinizi kendi sesinizle başka bir dile çevirebilir.

Ses sentezi—insan sesini yapay olarak oluşturma süreci – yeni bir şey değil. Ancak, San Francisco’da bulunan BabelOn adlı bir şirket, bu teknolojinin, özellikle benzersiz bir yan dalı üzerinde çalışıyor. Yani, BabelOn, kendi dilinizi başka bir dile çevirme işini küçük bir mesele haline getirmek istiyor ki siz o dili konuşmuyor olsanız bile.Şirket, yazılım ve özel yapılı donanım kombinasyonunun, sesinizi oluşturan şeyi analiz edebildiğini ve bunu sizin seçtiğiniz bir dilde, sizin ses tonunuzla konuşmaları yeniden oluşturmak için kullanabileceğini söylüyor.

Başlangıçta şirket, teknolojisini, dublaj yapılmış filmleri iyileştirmek ya da video oyunlarını yerelleştirmek gibi şeyler için kullanmak istiyor ancak nihayetin de asıl hedeflerinin içerisinde bir Skype görüşmesi yaparken, gerçek zamanlı olarak konuşmanızı tercüme edebilmek istiyor. Ancak tek bir farkla. Çünkü, Microsoft bunu bir süre önce yapmış ve anında Skype sesli aramalarını çeviriyor. Fakat, BabelOn’daki amaç yapılan çevirileri sizin sesinizle yapabilmek, yani, anonim Siri veya Cortana benzeri bir dijital ses olmayacağını taahhüt ediyor.

Daha yolun başında

Bu ilginç bir fikir ama açık konuşmamız gerekirse; BabelOn için çok erken günler. Şuana kadar yazılımı harekete geçirdiğini görmedik ve şirket henüz hiçbir müşteri rezervasyonu yapmadı. Şirket, BabelOn’u harekete geçirebilmek için, bir video oyun geliştiricisi ile anlaşmaya varmaya çalışıyor, ancak, anlaşma henüz anlaşma yapılmadı. Tabiki de bu teknoloji için vaatler var ama aynı zamanda potansiyel tuzaklar da mevcut. Birisinin sesinin izini olmadan çalınması vb…

BabelOn henüz ortada yokken, aslında arkasındaki fikir 2004’ten beri varlığını sürdürüyordu. BabelOn’un ardındaki çekirdek teknoloji için bir patent alındı ancak bu vizyonu gerçekleştirmek ihtiyaç duyulan teknoloji yeterli gelmedi. Şu andaki sürecin temel kısmı, bir BabelOn Dil Bilgisi Profili (BLIP) oluşturmak. Şirketin, San Francisco stüdyosunda, yaklaşık iki saat boyunca bireyin BLIP’i, belirli metinleri çeşitli duygusal hallerde okumalarını sağlayarak oluşturuldu.

Fakat, BabelOn, sadece bir sesi yakalamakla oluşturulmaz. Hamilton, bunun bütün vücudu kapsadığını söyledi. Yani, BabelOn’un özel donanımı, nefesinizi, sesinizin göğsünüzden ve boğazdan nasıl çıktığını, ağzınızın nasıl hareket ettiğini ve çeşitli diğer kilit faktörleri yakalayabilir ve analiz edebilir. Hamilton; “Hem görsel hem de sesli geribildirim, tek bir sürekli akış içine çekiliyor” dedi.

Başlangıç olarak şirket, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Almanca, Portekizce, Mandarin, Japonca ve Hintçe dilleri üzerine yoğunlaşıyor. Ve, talep üzerine ek diller de katılacak. Fakat önemli bir nokta var ki oda; bir bilgisayarda İngilizce dilinde kelimeleri yazarsanız, BabelOn, hem ses oluşturma hem de çeviri işlemlerini yapamaz. Bunun için, çevirmek istediğiniz dilde belirli bir komut dosyası veya girdi sağlamanız gerekir. Bununla birlikte, tercüme edilen performansın istenen duygusal halini belirleyebilirsiniz. Hamilton buna, “duygusal biçimlendirme dili” diyordu.

Kendi sesinizle neredeyse anında çevrilen bir video görüşmesi yapmak, çok dilli konuşmanın daha kişisel ve anlamlı olmasını sağlayabilir. Öte yandan, bu teknoloji çok büyük güvenlik kazalarına sebebiyet verebilir. Ancak, Hamilton bunun için, oluşturulan BLIP’leri saklamak için, şifreli bir çevrimdışı ses kasası kullanacağını belirtti.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...