Facebook, Source3 adında video içerik korsanlığına karşı bir Program geliştirdi!
Facebook video yapımcılarının haklarını korumak üzere çalışmalara başladı!
Facebook geçtiğimiz günlerde Source3 adında bir teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji videoları yasal kullanıcının izni olmadan paylaşan hesapları farkedebiliyor. Source3 entelektüel fikirleri korumak ve yapımcının emeğinin karşılığını tam anlamıyla karşılaması için çalışmalara başladı.
Facebook, Source3 adlı programı geliştirmesi için bir takımda kiraladı. Zuckerberg sadece Facebook içinde değil diğer internet sitelerinde de kullanılabilecek bir program olduğunu söyledi. Crunchbase’in raporuna göre Firma şimdiden 4 milyon $’lık maddi destek topladı.
Facebook’un geçtiğimiz yıllarda korsan içerikler yüzünden epey başı ağrımıştı. 2 yıl önce firma ‘ Hukuk Müdürlüğü ‘ adı altında bir bölüm açtı. Bu bölümde kullanılan teknoloji sayesinde korsan video paylaşımları belli oranda engellenmekteydi. Zaten hâlihazırda YouTube bu teknolojiye sahipti. YouTube’un sahip olduğu teknoloji ise kendine hayran bırakan çalışmalarıyla Google mühendisleri tarafından hazırlanan daha kompleks bir algoritmadan oluşmakta. YouTube’un bu servisi Content ID ( içerik kodu ) olarak halen daha kullanılmakta.
Nisan ayında ise Facebook yaptığı bir başka değişikle son derece güzel bir uygulama başlatmıştı. İçerik haklarına ilişkin bir yasaklama yok, fakat elde ettikleri reklam gelirleri ise doğrudan videonun fikir hakları sahibi olan orijinal yapımcısına gitmekte. Dolayısıyla korsan video paylaşanlar bir yerde filmin orijinalini paylaşanlar için para toplamakta.
Facebook sözcüsü konuşmalarına şu şekilde devam etti ‘ Source3 programıyla çalışmak için heyecanlıyız. Entelektüel mülkü, ticari marka değerini ve yayım haklarını korumak için bir araya gelen uzmanlardan çok şey öğreneceğimizi hissediyorum. Her zaman kullanıcılarımızın memnuniyeti için çalıştık ve Source3 programı da bu anlamda atılmış büyük adımlardan bir tanesi. ‘ dedi.
Source3 şirketinden Facebook için çalışmalara başlayacak ekip Facebook’un New York’taki ofisinde çalışmalara başladı. Her ne kadar Source3 ve Facebook’un bir arada çalıştığını bilsek te Source3 adlı şirketten kaç kişinin Facebook için çalışmaya başladığı ise hala bilinmiyor. Source3 ilk adımda sadece Facebook videoları için çalışacak. Ayrıca bu Source3 firmasının yaptığı ilk fikir satışı değil daha önceleri de bu kapsamda hareket etmişlerdi. Google tarafından satın alınan Music IP programı 2011’den bu yana telif haklarını koruma adına çalışıyor.