Suüstü Platformları Savaş Sistemleri
HAVELSAN, suüstü platformları savaş sistemi entegratörü olarak platform üzerindeki sensör ve silah sistemlerinin tam performans ile çalışmasını temin etmek üzere tasarım, geliştirme, test-entegrasyon ve ürün desteği faaliyetlerini yerine getirmektedir.
HAVELSAN’ın kanıtlanmış yetenekleri, her boyuttan savaş gemisi için savaş sistemlerinin entegrasyonu yanı sıra Savaş Yönetim Sistemi geliştirme, üretim ve platform ihtiyaçlarına göre uyarlamayı da kapsamaktadır. Ayrıca HAVELSAN, kendi özgün gemi veri dağıtım sistemlerini de üretmektedir.
HAVELSAN, suüstü GENESİS Savaş Yönetim Sistemi
Deniz Kuvvetlerimizin envanterinde bulunan toplam 8 adet G-Sınıfı (eski Perry) firkateynin savaş yönetim sistemi modernizasyon ihtiyacını, büyük ölçüde milli olanaklar ile karşılamak maksadıyla, GENESİS (Gemi ENtegrE Savaş İdare Sistemi) G-Sınıfı Firkateyn Savaş Yönetim Sistemi Modernizasyon Programı başlatılmıştır. Bu program, sistem geliştirme, entegrasyon, donanım ve yazılım testleri, gerekli eğitimin sağlanması ve sistemin yaşam döngüsü boyunca ulusal imkanlar kullanılarak bakım-tutumunun yapılmasını kapsamaktadır.
Projenin ana yüklenicisi olarak HAVELSAN, 8 adet G sınıfı firkateynin savaş yönetim sistemi modernizasyon faaliyetlerini sözleşmede öngörülen zamanda başarı ile tamamlamış, ek sözleşmeler kapsamında Genesis Veri Linkleri Sistemi (GVLS) ve 3 Boyutlu Arama Radarı gibi entegrasyon faaliyetlerini gerçekleştirmiştir. Yeni GENESİS SYS’nin uygulanması ile fırkateynlerin kazandığı yetenekler aşağıda olduğu gibidir;
- Gelişmiş otomatik tespit ve izleme sistemi ve otomatik reaksiyon yazılımı sayesinde güdümlü mermilere karşı azaltılmış reaksiyon zamanı,
- Savaş Sisteminde yüksek otomasyon,
- Merkezi komuta ve kontrol,
- Geliştirilmiş durumsal farkındalık ve karar destek,
- Hava, Denizaltı, Suüstü savunma ve Elektronik harp desteği,
- Deniz Top atış desteği,
- Artırılmış dayanıklılık ve yüksek hazırlık seviyesi,
- Gemide eğitim yeteneği.
GENESİS projesi ile, deniz platformlarına yönelik savaş yönetim sistemlerinin geliştirilmesi, üretimi ve lojistik desteğinin sağlanması için milli endüstride gerekli bilgi ve teknoloji birikimi ve altyapı oluşturulması sağlanmıştır. Nitekim G sınıfı firkateynleri müteakip Deniz Kuvvetlerinin MİLGEM ve YTKB gibi iki büyük projesinde daha başarılı teslimatlar gerçekleştirilerek başarının tesadüfi olmadığı kanıtlanmıştır.
Bu sistemler ile donatılmış Türk fırkateynleri bugün, Malaka Boğazından Cebelitarık Boğazına kadar dünya denizlerinde görev yapmakta ve Barış Destek harekatı, korsanlıkla mücadele ve diğer insani görevler için Birleşmiş Milletler’e destek sağlamaktadır.
Türk firkateynleri üzerinde önemli bir başarı sağlayan GENESİS, diğer ülkelerin envanterinde bulunan Perry sınıfı firkateynlere de uygulanmaya hazırdır. GENESİS’in açık sistem mimarisi, aynı zamanda değişik diğer platformlara da kolaylıkla uyarlanmasına imkan sağlamaktadır.
Yeni Tip Karakol Botu (YTKB)
Savunma Sanayii Müsteşarlığının (SSM), 2007-2011 Strateji Dokümanına uygun olarak, savunma sektöründeki yerli katkı payını artırmak üzere başlattığı inisiyatifin bir parçası olarak, 2009 yılında başlatılan 16 adet Türk yapımı yeni tip karakol botunun inşası tamamlanmıştır. Sistem sağlayıcı ve ana entegratör olarak HAVELSAN, ülkemizde ilk kez, ulusal kaynaklar ile sivil bir tersanede inşa edilen yerli savaş gemilerinin savaş sistemlerini temin ve entegre etmiştir.
Bu proje kapsamında HAVELSAN tarafından sağlanan ve entegre edilen savaş sistemi elemanları şunlardır;
- Seyir Sistemi
- W/ECDIS sistemli 25kW X-Band RADAR
- D/GPS
- Parakete
- İskandil
- Manyetik Pusula
- Gemi Zaman Sistemi
- Meteoroloji Sistemi
- Gemi Bilgi Dağıtım Sistemi (GBDS)- (HAVELSAN özgün tasarımı)
- Komuta Kontrol Sistemi
- DRT Masası
- Konsollar
- E/O Sistemi
- Top Atış Kontrol Sistemi
- SONAR
- Komutan Paneli
- Haberleşme Sistemi
- Sualtı Telefonu
- Harici Haberleşme Sistemi
- Dahili Haberleşme Sistemi
- Silah Sistemi
- 40mm top (Entegrasyonu)
- 12.7mm STAMP
- Denizaltı Savunma Harbi (DSH) (Entegrasyonu)
Sistem entegrasyonu ve deniz platformları savaş sistemleri üzerinde kanıtlanmış bilgi ve deneyim birikimi ile HAVELSAN, projeyi başarı ile sonlandırmış ve 16 geminin her birini, sözleşmede yer alan tarihlerden ortalama 36 gün önce teslim ederek eşine az rastlanır bir başarıya imza atmıştır.
HAVELSAN, suüstü MİLGEM Korveti Savaş Sistemleri
Ulusal savunma sektöründeki son gelişmelere paralel olarak, Türk Deniz Kuvvetleri, MİLGEM projesi ile kendi 2000 Tonluk korvetini tasarlamakta, geliştirmekte ve inşa etmektedir. MILGEM projesindeki en büyük yerli alt yüklenicilerden biri ve ana sistem entegratörü olarak HAVELSAN, Savaş Sistemi ile tam entegre Savaş Yönetim Sistemini (SYS) sağlamaktadır.
Türk Deniz Kuvvetlerinin gereksinimlerini karşılamak üzere HAVELSAN, MİLGEM Savaş Yönetim Sistemi olarak, GENESİS Savaş Yönetim Sistemi’ni geliştirilmiş ve ihtiyaca göre uyarlanmıştır. MILGEM projesindeki HAVELSAN Savaş Yönetim Sistemi uygulamaları aşağıdaki faaliyetleri içermektedir;
- Ana disiplinlerde Savaş Yönetimi (Denizaltı Savunma harbi, Suüstü Savunma Harbi, Hava Savunma Harbi),
- İz Yönetimi,
- Seyir,
- Sensor/silah kontrolü,
- Eğitim ve simülasyon,
- Alt sistem entegrasyonu
- SYS’ne silah ve sensör entegrasyonu,
- SYS çok fonksiyonlu kullanıcı konsol ve kabinetleri ile Torpido Karşı Tedbirler sisteminin temini ve entegrasyonu
- Aşağıdaki sistemleri tasarım/üretim ve entegrasyonu;
- Gemi Veri Dağıtım ve Zaman Sistemi,
- Savaş Sistemi veri ve görüntü ağı,
- Mesaj İşletim Sistemi,
- Gemi Bilgi Sistemi
- DSH Torpido Atış Kontrol Sistemi.
Amfibi Tank Çıkarma Gemisi (LST) Savaş Sistemleri
HAVELSAN, Deniz Kuvvetlerimizin daha önceki 3 büyük projesinde kendisini kanıtlamış olarak, ilk kez sivil bir tersanede inşa edilecek 2 adet LST (Tank Çıkarma Gemisi) tipi askeri geminin savaş sistemleri ve Savaş Yönetim Sistemi için görev almıştır. HAVELSAN, gerek sistem sağlayıcı, gerekse teknik danışman ve ana entegratör sıfatlarıyla projede ana alt yüklenici olarak aşağıdaki iki iş paketi ile yer almaktadır.
LST Savaş Sistemi Entegrasyonu
HAVELSAN, entegrasyon kapsamında aşağıdaki yükümlülükleri yerine getirmektedir:
• Program Yönetimi
• Sistem Mühendisliği
• Alt Yüklenici Yönetimi
• Savaş Sistemi Entegrasyon Tasarımı
• Konfigürasyon Yönetimi
• Savaş Sistemi Entegrasyonu
• Entegre Lojistik Destek
LST Savaş Sistemleri Tedariki
Proje kapsamında HAVELSAN tarafından sağlanan ve entegre edilen savaş sistemi elemanları şunlardır:
• Savaş Yönetim Sistemi (aşağıdaki yeni kabiliyetler ile)
o Entegre Çoklu Taktik Veri Link yeteneği – Link 11/16
o Amfibi Harekat kabiliyeti
• Gemi Bilgi Dağıtım Sistemi
• Gemi Bilgi Sistemi (Yerel Alan Ağları)
• Kapalı devre televizyon (CCTV) Sistemi
Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) Savaş Sistemleri
LST projesinin yanısıra HAVELSAN, Türk Deniz Kuvvetlerinin ilk Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) programı için de savaş sistemleri çözümü sağlamak üzere görevlendirilmiş bulunmaktadır.
HAVELSAN’ın bu kapsamdaki sorumlulukları aşağıdaki gibidir;
- Savaş ve elektronik sistem entegrasyonunun sağlanması,
- Ağ destekli harekât yeteneğine sahip gelişmiş Savaş Yönetim Sistemi tedariki,
- Hava, Kara ve Amfibi Komuta Kontrol Bilgi Sistemlerinin entegre edilmesi yolu ile bir Müşterek Harp karargahının inşa edilmesi,
- Çok sayıda linke (Link 11, 16, 22 vb.) ve kullanıcıya hizmet veren bir veri link ağı sisteminin kurulması,
- Savaş Dışı Deniz harekatının desteklenmesi,
- Platform bilgilerinin, gerçek zamanlı olarak sensörlere, silahlara ve komuta kontrol sistemlerine aktarılması,
- Ulusal ve NATO karargâhları için Bilgi Yönetim Sisteminin kurulması,
- Tümleşik Kapalı Devre Televizyon (CCTV) sistemlerinin tedariki.
Havelsan Yeni Nesil Savaş Yönetim Sistemleri
HAVELSAN’ın, Deniz Kuvvetlerimizin desteği ile yürüttüğü yeni nesil SYS Ar-Ge çalışmalarının amacı, gelecekte inşa edilecek yeni platformlarda ve modernizasyon projelerinde ihtiyaç duyulacak, ağ destekli yetenek özelliklerine sahip, çok fonksiyonlu, uyarlanabilir ve genişletilebilir çekirdek bir sistem geliştirmektir.
Bu proje ile, deniz platformlarında kullanılacak savaş yönetim sistemlerinin, tamamen yerli, yenilikçi ve özgün yaklaşımlar kullanılarak mevcut sistemlerden çok daha üstün teknoloji ve yeteneklerle donatılacak şekilde geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Nihai ürün ile elde edilmesi planlanan ve halihazırda bir kısmı kazanılmış olan teknolojik yeniliklerden en önemlileri aşağıdaki gibidir:
- Sensör ve silah sistemlerinin kolay, hızlı ve maliyet etkin şekilde entegre edilebilmesini sağlayan bütünleştirme altyapısının geliştirilmesi
- Sensör ve silah sistemlerinin Görev Grubu çapında ortak kullanımına olanak sağlanması ve Ağ Merkezli Harbe geçiş
- Yeni nesil sensör ve silahların tam bütünleşik kullanımına olanak sağlanması
- Tam bütünleşik Link 11/16/22 kabiliyeti ile:
- Ağda dolaşan (alınacak/gönderilecek) bilgilerin doğrudan Savaş Yönetim Sistemi içinde işlenmesi, bilgilerin sistem içinde bütünsel olarak bulunması
- Komuta kontrol işlevlerinin tamamının tüm konsollardan gerçekleştirilebilmesi,
- Taktik veri linklerine ek olarak, gelecekte ortaya çıkacak yeni iletişim yöntemleri kullanımının ve bunlar üzerinden veri paylaşımının desteklenmesi
- Gelişmiş sergileme kabiliyetleri (3 Boyutlu sergileme, grafiksel analizler, vb.)
- Gelişmiş karar destek işlevleri (Dinamik kural motoru, iz arşivi, doktrin yönetimi, vb.)
- Yeni harp nevilerinin geliştirilmesi (Asimetrik Tehdide Karşı Koyma, vb.)
- Veri kayıt/oynatma işlevlerinde yeni teknoloji ve mimarilerin kullanımı
- SYS donanımlarında modern COTS teknolojilerin kullanımı
- Bilgiye erişimin kolaylaştırılıp hızlandırılması ile kullanım kolaylığı.
Gemi Veri Dağıtım Sistemleri
HAVELSAN, Türkiye’de rakipsiz olarak kendi özgün ve patentli Gemi Veri Dağıtım Sistemlerini (GVDS) üretmektedir. GVDS, son derece ileri teknolojiler kullanılarak tasarlanmakta, geliştirilmekte ve hem müşterinin ve hem de platformun ihtiyaçlarına uygun olarak uyarlanmaktadır.
HAVELSAN GVDS ürün ailesi, değişik boyutlarda suüstü ve denizaltı gemileri için;
- Çok hızlı ve akıllı,
- Çevik ve güvenilir,
- Modüler ve esnek çözümler sunmaktadır.
HAVELSAN GVDS çok sayıda kaynaktan gelen farklı formatlardaki bilgileri;
- Toplar,
- Önceliklendirir,
- Filtreler,
- Dağıtır,
- Sergiler,
- Etiketler ve kaydeder.
Sistemin öne çıkan özellikleri şunlardır;
- Sensörleri uzaktan yönlendirir,
- Yedekleme kritik bir tasarım tarzıdır,
- Yeni sensörler kolaylıkla ilave edilecek şekilde genişletilebilir,
- Bilgi statik ya da dinamik olarak simüle edilebilir.
- Sistemdeki arayüzler, elektriki olarak izole edilmiştir.
- Kaydedilmiş bilgi, yeniden oynatılabilir ve sensör ve silahların performans değerlendirmesinde de kullanılabilir.
HAVELSAN GVDS’nin iki değişik versiyonu şimdiden korvet (MİLGEM) ve karakol tipi (YTKB) gemilerde başarı ile uygulamaya konmuştur. Ayrıca sistem, Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS™) olarak, Yeni Tip Denizaltı projesinde kullanılmak üzere yeniden tasarlanmıştır.