Bilim İnsanları 1000 kat daha hızlı internetin olabileceğini keşfetti
Almanya’daki bilim insanları, deneme yaptıkları optik bir ağ sisteminde saniyede ortalama 1 terabit hızla ilerleyen bir internet hızına ulaştılar. Şu anda saniyede 1 gigabayt hız sunan Google Fiber’e nazaran 1000 kat daha hızlı veri aktarımı yapılabiliyor.
Bu hızda her saniyede 125 gigabayt veri indirmek mümkün hale gelecek. Bilim insanlarının daha önce de sadece laboratuar ortamında kalmak kaydıyla çok yüksek internet hızlarını gerçekleştirmesinden dolayı bu gelişme çok önem arzetmekte.
2016 yılının ilk aylarında, Birleşik Krallık’tan bir ekip aynı anda 15 kanaldan optik fiber kullanarak saniyede 1,125 terabit hıza ulaşmıştı, sisteme de “süper kanal” ismi verilmişti.
Geçen yıl da, başka bir İngiliz takımı laboratuar ortamında 1 Tbps indirme hızına ulaşmıştı, bu sefer, veriyi 100 metre öteye ulaştıran kablosuz bir 5G sistemi denenmişti. Stuttgart ve Berlin arasında ise biraz daha yavaş olmak kaydı ile 0,8 Tbps hız elde edildi.
Bu buluşlar, Avrupa Optik İletişim Konferansı (ECOC) (Düsseldorf, Almanya) etkinliğinde sunuldu, ancak henüz bir dergide basılmadı, dolayısı ile diğer bilim insanlarının sonuçları doğrulama imkânı henüz olmadı. Ne yazık ki, bu sistemin ne zaman normal hayatımıza gireceği konusu da şu an belirsiz.
PCS sistemi mevcut fiber ağ sistemlerinde çalışıyor gibi görünüyor, ancak muhtemelen ISP yapısının elden geçmesi gerekecek ve bütün bunların gerçeğe dönüşmesi beklenecek. Kısaca özetlemek gerekirse, sevdiğiniz filmi internetten bir saniyede indirmek için biraz daha bekleyeceksiniz.