WhatsApp’tan gelen ücretsiz internet vaadine aldanmayın!
Son günlerde oldukça basit hazırlanmış bir WhatsApp kandırmacası, sadece davet esaslı olarak zincir posta şeklinde yayılımlar yaparak Wi-Fi olmadan ücretsiz internet vaadinde bulunuyor.
Her şeyden önce tezgah oldukça acemice zira WhatsApp’ın Wi-Fi olmadan kullanılabilmesinin tek yolu şebeke verisi bağlantısına sahip olmaktan geçer, ki WhatsApp veri sağlayamaz. Zira sadece bir uygulama olmaktan ibarettir, servis sağlayıcısı değildir.
İkincisi; tezgahın yayılma sebebi kurbanlarını, mesajı 13 arkadaşına ya da WhatsApp’taki 5 gruba iletmesini, ücretsiz interneti kullanabilmesi için şart koşuyor olması.
Nasıl çalışıyor
WeLiveSecurity antivirüs blogu ve güvenlik firması ESET “Her zaman olduğu gibi mesaj WhatsApp grupları üzerinden ya da ilgili servisi öneren bir arkadaş vesilesiyle yayılıyor (genellikle kişiler bu tip bir davetin kendileri tarafından yapıldığından habersiz olurlar). Bu durumda bir bağlantıyı içeren özel bir mesaj alırsınız” şeklinde açıklama yapıyorlar.
Bu basit mesajda “Wi-Fi olmadan WhatsApp üzerinden ücretsiz internet kullanabilirsiniz ve bunu gönderdiğimiz bu davetlerle yapabilirsiniz. İşte size bir davet gönderiyorum” yazıyor. Davette belirtilen bağlantıya tıklandığında kullanıcılar WhatsApp domain’ini taklit eden bir websitesine yönlendiriliyorlar. Bu site tarayıcı ayarlarına bakarak cihazın kullandığı dili algılıyor ve kullanıcıları mesajı daha fazla kişiye göndermeleri için davette bulunuyor. Böylece kandırmacanın yayılmakta olduğundan emin oluyor. Mesaj aynı zamanda sahte kullanıcılardan müteşekkil sahte kullanıcı düşünceleri bölümünde, sözüm ona kullanıcıların bu fırsattan ötürü oldukça memnun olduklarını belirten görüşlere yer veriyor. Bu kullanıcılar da aslında yoklar. Bu tuzağa düşmeyin aksi takdirde beklediğinizden daha fazlasını hoş olmayan bir şekilde alabilirsiniz.
Sürpriz! Zararlı yazılım
Siz mesajı en az 13 kişiyle ya da 5 grupla paylaştıktan sonra bu tezgaha düşen kullanıcılar bir dizi zararlı eylemlere muhatap olabilecekleri farklı sitelere yönlendirileceklerdir.
WeLiveSecurity’e göre bu tip eylemler; premium üyelikler ve pahalı SMS servislerinden, kurban aleyhine mal olacak bir takım harcamaları beraberinde getiren üçüncü taraf uygulamaların cihaza yüklenmesine kadar bir dizi sonuçlara sebebiyet verebilir.
Kurbanlar ilgili sitelerde surf yaparken farklı tekliflerle karşılaşacaklar fakat kesinlikle herhangi bir ücretsiz internet hizmeti alamayacaklar. WhatsApp’ı insanlarla iletişim kurmak için kullanmanın yegane yolu Wi-Fi ya da mobil şebeke bağlantısıdır ve bu kandırmaca, bu gerçeği değiştirecek hiçbir şey yapamaz.
En iyi ihtimalle kurbanlar zamanlarını boşa harcamış olurlar ve bu sihirli zincir mesajın işe yaramadığını görerek hayal kırıklığına uğrarlar. En kötü ihtimal de zararlı yazılımları telefonlarına yükledikleriyle kalırlar.
Bu tip kandırmacalardan nasıl korunuruz
Her şeyden önce şunu aklınızda bulundurun ki kötü yazılmış, cazip teklifler içeren mesajlar büyük ihtimalle bir tezgahın parçası olan, sahte mesajlardır. Bu kandırmacalara karşı bilinci artırmak, verecekleri zararı ve yayılma hızlarını kısıtlama noktasında kritik bir rol oynamaktadır.
Eğer bu ‘bedava internet’ teklifini ya da kandırmaca gibi görünen diğer tip şüpheli bir mesaj aldıysanız, göndericiyi ve arkadaşlarınızı uyarın ki bunun bir kandırmaca olduğunun farkına varsınlar. Hatta dolandırıcılığı bildirmek de önemlidir. Bunu yapmak çok zor değil. Yapmanız gereken tek şey, herhangi bir kimlik avı girişimini normalde nasıl bildiriyorsanız, bu tip mesajları da tarayıcınızda işaretleyip rapor etmektir.
WhatsApp ile ilgili diğer haberleri görmek için buraya tıklayın.