Görme engelliler artık Tablet kullanabilecekler
Dokunmatik ekrana sahip cihazlar son zamanlarda teknoloji endüstrisini domine etmekte. Giyilebilir cihazlardan akıllı telefonlara kadar, büyük bir alanı kapsayan bu teknoloji, görme engelliler için ise ne yazık ki fazla bir şey ifade etmiyordu.
Ancak geçtiğimiz günlerde Avusturya tabanlı Blitab şirketi, görme engelli bireylere ulaşmayı hedefleyen yeni teknolojisini tanıttı. Tabletin alt yarısı Google’ın Android yazılımını kullanan dokunmatik bir ekrana ve ekran okuma özelliğine sahip.
Bu ekrandaki içerikler yan tarafta bulunan bir tuşa basılarak tabletin üst kısmında bulunan görme engelliler alfabesine yansıtılıyor.
Tablet, tek seferde 65 kelimelik bir içeriği yansıtabiliyor ve cihazın bataryası tek bir doldurma ile, günlük 8 saatlik kullanımla 5 gün dayanabiliyor.
Blitab hala cihazı bitirmek için çabalarken fiyatını 500$’da tutmayı planlıyor. Normal şartlarda 50 bin doları bulan görme engelliler alfabesinin malzemeleri düşünülürse, bu oldukça makul bir fiyat olarak görülüyor.
500$’lık fiyatı göz önünde bulundurulursa, şirketin görme engellileri dijital hayat ile tanıştırma amacına ulaşmak üzere olduğu söylenebilir.
Görme engelliler alfabesi bilinen en iyi görme engelliler iletişim yolu. Ancak Amerikan Basım-Yayın Evi’nin düzenlediği ankette, 4 ila 21 yaş arası görme engelli çocukların %38.4’ü okuyamıyor. Sadece %8.5’i okuyabiliyor. Bu oran 1960’larda %50’nin üzerindeydi.
Son yıllardaki bu düşüşü gördükten sonra, bu olay görme engellilerin okur yazarlığı hakkında ciddi ciddi düşünmemiz gerektiğini gösteriyor. Daha da tehlikeli olan ise, görme engelli yetişkinlerin %70’inin işsiz olması ve görme engelli lise öğrencilerinin %50’sinin eğitimini bitirmeden okulu bırakması.
Okur yazarlık, bazı engellilerin yaşadığı yoksulluğun önlenmesinde ve daha iyi iş, eşitlik ve sivil haklara erişim sağlamasında anahtar yeti olarak görülmektedir.
Blitab şirketinin sağladığı bu ucuz alfabe, görme engelliler topluluğu için, yüksek okur yazarlık oranı adına atılmış ilk adım olabilir.