Playstation 4’ün heyecanla beklenen oyunu Horizon: Zero Down’u Teknoformat okuyucuları için inceledik
Başlar başlamaz hemen söyleyelim Horizon harika bir görselliğe sahip. 2160p (yeni 4K) çözünürlüğe sahip oyun Playstation 4 Pro’nun neler yapabileceğinin çok iyi bir göstergesi. Ama Pro model PS4’ sahibi değilseniz sakın korkmayın oyun 1080p (FullHD) çözünürlükte de mükemmel gözüküyor.
Yapımcılığını Guerrilla Games’ın yaptığı Horizon firmanın oyun motoru Decima Engine’a sahip ilk oyun olma özelliğini taşıyor. Yeni oyun motorunun yapay zeka, fizik, mantık ve evren oluşturma konusunda kendine ait araçlarla render alabilme özelliği kendini ilk oyundan kanıtlayacak gibi gözükyor. Oyun dünyasının efsane ismi Hideo Kojima’nın da yeni gelecek oyunu Death Stranding’de kullanacağı Decima Engine, hünerlerini Horizon’da göstermiş.
En iyi yüz animasyonları
Oyunlarda gerçekliğe her geçen gün daha da yaklaşırken bizi karşımızdaki kişinin gerçek bir insan olduğundan en çok uzaklaştıran problem yüz ve özellikle ağız animasyonları. Bu birçok oyunda gördüğümüz bir problem. Mükemmel grafiklere sahip bir oyun ta ki karşınıza çıkan karakter konuşana kadar. Ağız animasyonu ve bakışlarındaki uyumsuzluk çoğu zaman biz oyuncuları rahatsız eden bir problem olmuştur. Horizon: Zero Down’da bu problem en aza indirilmiş gibi duruyor. Ama tamamen yok olmamış. En azından Horizon’da karşınızdaki kişi sizinle konuşurken gerçekten birisi sizinle konuşuyor gibi hissediyorsunuz. Şuana kadar gördüğümüzün en iyisi diyebiliriz.
Dinozorlara okla saldırmak
Horizon: Zero Down’ı basitçe özetlemek gerekirse, robot dinozorlara ok ve yay kullanarak saldırmak. Tabi ki oyun da bundan çok daha fazlası var. Açık dünyaya sahip bir haritası bulunan Horizon: Zero Down, teknoloji ile kabile hayatını sentezleyen bir evrene sahip.
Kabile hayatı ve problemleri
Oyuna başladığınızda sizi Viking gibi örük saçlı ve kürkler içerisinde bir adam olan Rost karşılıyor. Henüz çocuk olan Aloy’u (bizim karakterimiz) kutsuyor ve bize ikisinin de nasıl Nora Kabilesi’nden kovulduğunu hatırlatıyor.
Roth Aloy’un babası değil ve annesinin kim olduğu bilinmiyor. Ama Aloy’u kendi kızı gibi yetiştirmiş. Buradan sonra oyunun hikayesinde Aloy’un annesinin kim olduğunu bulmak itici kuvvet görevini alıyor. Annelik duygusu Horizon: Zero Down’ın temel ögelerinden birisi. Aloy’un amacı annesinin kim olduğunu bulmak ve kendi doğumunun Nora Kabilesi tarafından neden lanet olarak algılandığını anlamak.
Ana erkil kabile
Nora Kabilesi ana erkil bir topluluk. Annelik en kutsal sayılan şey. Kabile kadınları topluluk içerisinde söz sahibi kişiler. Oyundaki köylerin isimleri “Ana Kalbi”, “Ananın Kucağı” gibi isimlere sahip. Bu durum için insanlık tarihine bir gönderme denebilir.
Aloy’la maceralara atılmadan önce onun çocukluğunu görüyoruz. Nora Kabilesi tarafından kabul görmeye çalışsa da kendini onlardan dışlanmış halde buluyor. Kabile üyelerinin kendisiyle konuşmasının yasaklanmasıyla yalnız ve üzücü bir çocukluk geçiren Aloy, başına gelen bir olay sonucu kendisini bir mağarada buluyor. Bu mağarayı araştırmaya başlayan Aloy, burada bir cesedin kulağında takılı üçgen şeklinde bir teknolojik cihaz buluyor. Aloy cihazı kendi kafasına takmasıyla dünya mor bir kubbenin arkasında gerçeğe dönüşüyor.
Bu dünya kıyametten kaçmaya çalışan insan cesetleriyle dolu. Burada gördüğümüz kişiler bize tanıdık isimlere sahip. Ve sanki bizim zamanımızdan gelmiş gibi gözüküyorlar.
Buradan sonra olaylar gelişiyor;
Genç yaştan itibaren Aloy’un tek bir görevi var. Kendisinin iyi bir avcı ve savaşçı olduğunu kanıtlayacak bir test. Bu testi geçebilirse Nora Kabilesi’nin liderleri Nora’nın bir isteğini yerine getirecekler. Nora’nın isteği ise kabile liderlerine annesinin kim olduğunu sormak. Aloy, Rost ile pratik yapmaya başlıyor. Burada oyunu nasıl oynayacağımızı öğreniyoruz.
Karakterimizin ana silahı bir yay ve çeşitli oklar. Bu okların içerisinde elektriklilerden patlayanlara kadar birçok çeşit bulunuyor. Üçgen cihaz ise kafamızda takılı bulunuyor ve bize çevre hakkında bilgi sağlıyor.
Horizon, yaratığa benzeyen robotlarla dolu bir dünyaya sahip. Atlara benzeye metalden ve kablolardan yapılmış robotlardan dinozorlara benzeyen ve size gördüğü yerde saldıran robotlara kadar bol miktarda çeşit var. Bu robotların nereden geldiği belli olmasada doğa ile bir harmoni içerisinde yaşıyorlar.
Buradan sonra ne yapacağınız size kalmış. Oyunun size sunduğu devasa bir dünya var. Oyunun çıkış tarihi 28 Şubat 2017 olarak belirtildi. Yani bir aydan kısa süremiz var. Bu süreyi beklerken tek yapabileceğimiz bu robotların taş devrinde ne yaptıklarını merak etmek olacak.