Android Wear 2.0 çevrimdışı yapay zeka kullanıyor

Date:

Yapay zeka ile oto-yanıt sistemi

Android Wear 2.0’ın yeni özelliklerinden biri de ‘Smart Reply (Akıllı Yanıt)’ sistemi. Bu özellik, meşgul olduğunuz anlarda çabucak yanıt vermenizi sağlamak üzere sunulan bazı yanıtlar demetinden oluşuyor. Google araştırma bloğunda bu özelliğin cihaz tabanlı makine zekası tekniğini kullandığını, dolayısı ile internet bulut bağlantınızın olmadığı zamanlarda bile çalıştığını belirtiyor.

Her ne kadar araştırmacılar ilk başta bunu yapmanın imkansız olduğunu düşünmüşlerse de, ‘Expander’ Yapay Zeka adlı ekip böyle bir şeyi yapmanın eşsiz bir fırsat sağlayacağının farkına vardılar ve işe koyuldular.

Ekip, “Yalnızca Android Wear’da ‘Akıllı Yanıt’ özelliğini etkinleştirmek için değil, fakat aynı zamanda diğer çeşit cihaz-üzeri mobil uygulamaları daha zengin ve güçlü kılmak için çizim tahtasına yöneldik ve bütünüyle yeni, kullanımı basit, makine-öğrenimi (yapay zeka) ağırlıklı bir mimari üzerinde çalışmaya başladık” diye yazdı.

Ekip, ilk aşamada mevcut nöral ağ teknolojisini ve ‘grafik öğrenme’ adlı yöntemi kullanmayı denedi, fakat bu modeller akıllı kol saati için uygunluk sağlamadı. “Aynı zamanda verilecek yanıt sayısını azaltma girişimleri de faydalı sonuçlar vermedi” dedi. Özelliği daha kullanışlı hale getirme girişimlerinin birinde araştırmacılar daha basit bir sistem oluşturdular. Bu sistem benzer cevapları içeren “Selam, Nasılsın?” ve “Nasıl gidiyor arkadaşım?” şeklindeki mesajları hızlıca gruplandırıyor.

Yarı-denetimli grafik öğrenme metodu

Sistem gruplandırma algoritmasını kullanarak olası yanıtları aynı kategoriye koyar

Bu aşamada sistem, gelecek mesajlara verilecek en olası yanıtları tahmin etmek üzere mesajlara verdiğiniz yanıtları kelime ve tabir benzerlikleri gibi faktörleri kontrol eden ‘Yarı-denetimli grafik öğrenme’ metodunu kullanır. Eğitim aşamasını da içeren bu modelin bütünü ‘tamamiyle cihaz üzerinde’ yerleşiktir ve cihaz üzerinde işlem görür. “Bu model aynı zamanda kullanıcının yazım biçimi ve bireysel tercihlerine hitap edecek şekilde adapte edilebilir ve böylece, kişiye yönelik bir kullanım şekli sağlanabilir” diyor.

Araştırmacılar, Android Wear gibi hesap yetenekleri çok gelişmiş olmayan cihazlar üzerinde bu modelin çalışmasından ötürü şaşkınlığa uğradılar. Aynı zamanda gelecek aylarda bütünüyle yeni uygulamalar geliştirmek için Yapay Zeka algoritmalarını kullanmayı düşünüyorlar. Fakat şu var ki Google Gmail tabanlı akıllı yanıtlarında olduğu gibi bu özelliği de yalnızca ihtiyacınız olduğu zamanlarda kullanın. Aksi takdirde her ne kadar bu cevaplar Yapay Zeka için zekice olsalar da, mesajı alana sizin pek zeki olmadığınızı düşündürebilir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...