Yerçekimi Kuvveti Gravitasyon ‘Kütlesel Çekim Kuvveti’

Date:

Yerçekimi kuvveti gravitasyon Nedir ? ‘Kütlesel Çekim Kuvveti’

Yerçekimi kuvvetine gravitasyon da denir. Bütün cisimler bu kuvvetin etkisi altındadır. Kainattaki galaksiler, güneşler, yıldızlar, kuyruklu yıldızlar, gezegenler, uydular ve meteorlar birbirlerine bu kuvvetle bağlıdır.

Yerçekimi etkis ile küre şeklini almış olan yeryüzünü meydana getiren atomlar birbiriyle temas halindedir. Alttaki atomlar, üst tabakaların ağırlığı ile sıkıca basılmış olup, bu ağırlık yerçekimi etkisini meydana getirir.

Bu ağırlığa rağmen dünyanın merkezindeki atomlar bütünlüklerini kaybetmeden kalabilmektedirler. Bütünlüklerini kaybetmeden yerçekimine direnen ve artık çökmeyen atomlar 12,750 kilometre çapında bir küre olarak kalmaya devam etmektedir. Atomlardaki proton ve nötronları bir arada tutan çekirdek kuvveti bilinene en güçlü çekim kuvvetidir.

Makro kozmos dan mikro kozmosa, uzay ölçeğinden parçacıklara kadar kütlesi olan her cisim birbirini bu gravitasyon kuvveti ile çeker.

İçinde bulunduğumuz evren kendini yine kendi çekim kuvveti ile tutar. Evrendeki yıldızları, gezegenleri ve herşeyi kontrol eden kütlesel çekim kuvvetidir. Kütlesel çekim çok zayıf bir kuvvettir. Cisimler ancak astronomik boyutlarda ise çekim gücü farkedilebilir. Bu kuvvet evrenin yapısını şekillendirir.

Yerçekimi kuvveti gravitasyon

Çekim kuvvetti evrenseldir. Her parçacık kütlesi ve enerjisine göre ondan etkilenir. Çekim kuvveti, dört kuvvet arasında en zayıf olanıdır. Çekim kuvveti büyük uzaklıklardan etki edebilir ve hiçbir zaman itici olamaz. Bu kuvvet graviton denilen sahip olduğu bir kütle olmadığından çok uzun menzilli olan bir parçacık tarafından taşınır.

Gravitasyon dalgalarının kesinliğini anlatan videoları izleyin;

Yerçekimi kuvveti gravitasyon, evrende geçerli en zayıf kuvvet olan kütlesel çekim kuvveti güçlü çekirdek kuvvetten yaklaşık 10 üzeri 45 defa daha zayıftır.

Çekirdek kuvveti kütle fazlalaştıkça artar. Güneşin kütlesi, Dünya’dan 330 bin kat fazladır. Dünya’da 60 kilogram olan bir kişi güneşte yaklaşık 20.000 ton gelir.

Evrende aşırı derecede hassas bir denge bulunmaktadır. Atom çekirdeğindeki kuark, nötron ve protonları etkileyen güçlü kuvvet eğer çok az bir farkla daha zayıf olsaydı tek element hidrojen olacaktı. Biraz güçlü olsaydı hidrojen olmayacaktı.

Eğer kütlesel çekim sabiti daha güçlü olsaydı (güçlü nükleer kuvvetler 10 üzeri 45 kez daha zayıf olma yerine sadece 10 üzeri 33 kez daha zayıf) evrenimiz küçük ve kısa ömürlü olurdu. Ortalama bir yıldız güneşin 10 üzeri 12si kadar bir kütleye sahip olacak ve yalnız bin yıllık ömrü olacaktı.

Eğer kütlesel çekim şimdikinden daha az olsaydı, bu defa madde, yıldızlar ve galaksiler halinde yoğunlaşmayacak ve evren soğuk ve boş olacaktı.

Galaksimiz ve güneş sistemimiz kesinlikle kütlesel çekimin öteki üç kuvvetten çok zayıf olması yüzünden gelişebilmiştir.

2 Comments

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...