Yapay zeka şimdi de otizme deva oluyor
Bilim adamları otizmin ilk belirtilerinin çocukluğun erken dönemlerinde ortaya çıkabileceğini fakat bunu çok erken yaşlarda yanılgısız olarak tespit etmenin zor olduğunun bilincindeler. Teşhis için uygulanmakta olan bir davranış testi, hastalığı çocuk 12 aylıkken ve hasbel kader ortaya çıkarabiliyor. North Carolina Üniversitesi’nden araştırmacılar, bebeklerde otizmi yüzde 81 doğruluk ve yüzde 88 hassasiyet oranlarında teşhis edebilecek ‘derin öğrenme’ algoritması geliştirdiler.
[irp posts=”7379″ name=”Yapay zeka, kartal gözlü çocukların körlüğüne engel olabilir mi?”]
Ekip, otizmin erken belirtilerini tanıyabilmesi için algoritmayı beyin taramalarına ekerek eğitime tabi tuttu ve algoritmadan şu üç faktörü gözlemlemesini istedi : Beynin yüzey alanını, hacmini ve çocuğun cinsiyetini (zira erkek cinsi otizme yakalanmaya daha yatkındır).
Testlerin sonucunda yapay zeka, bebekler yaklaşık 6 aylıkken beyin alanındaki artışı ve 12 aylıkken de beyinde oluşan hacimsel artışı, önceden belirlenen büyüklüklere ulaştıklarında teşhis edebildi. Halbuki geleneksel metodlarda bebeklerde otizm, 2 yaş civarında tespit edilebiliyor.
Yapay zeka, isabetli teşhis için anahtar rol üstlenebilir
Yapay zekanın tıptaki diğer kullanımlarının dışında en büyük çalışma, burada gördüğümüz çalışmayı onaylayacak ve iyileştirecek ek testler ortaya koyma mücadelesi çevresinde şekillenecek gibi görünüyor.
Bilim adamları IEEE Spectrum’a verdikleri demeçlerde, bebeklerde kopyalama testlerinde kullanılmak üzere beyin taramaları elde etmenin zor ve pahalı olduğunu belirttiler. Aynı zamanda bu tahmin yönteminin her zaman için kullanılmasının pratik olmayabileceği de belirtildi.
Bu yöntemi kullanmanın en çok, bebeğin yüksek otizm riski taşıdığına dair sonuçlar elde edildiğinde faydalı olacağı düşünülüyor. Bu durumda dahi yapay zekanın her şeyi açık seçik ortaya koyması, ya da ailenin olası otistik çocuklarının özel ihtiyaçları için kendilerini hazırlamalarına yardımcı olacak olması son derece faydalı kazanımlar olacaktır.