IBM’in geliştirdiği Watson’ın kullanılacağı çalışmalar finansal ve fonksiyonel problemler yaşıyor
IBM’in geliştirdiği yapay zeka Watson’ı her şeyin çözümü olarak görmek çok kolay. Soruna yapay zekayı ekle ve her şey düzelsin. Bu durum her ne kadar olmasını istediğimiz bir durum olsa da bir sıkıntının nasıl çıkabileceğini de yeni gelişen haberlerle görmüş olduk. Teksas Üniversitesi’nde bulunan MD Anderson Kanser Araştırma Merkezi, Watson’ı kullanarak kanser araştırması yapacağı projesini durdurma kararı aldı. Bunun sebebi olarak finansal problemler ve izlenecek stratejinin odağının olmaması gösterildi.
Genelde teknoloji firmalarının kendisi böyle projeleri finanse ederken MD Anderson’ın projeyi gerçekleştirmek için $62 milyonluk harcama yaptığı ifade edildi. Habere göre MD Anderson’ın eski yöneticisi Lynda Chin araştırma merkezinin IT departmanından onay almadan projeye başlamış. Bununla birlikte genel kurula da IBM’e yapılacak ödemelerin düşük miktarda olacağı konusunda garanti vermiş. Görünüşe göre evdeki hesap çarşıya uymadı. Ödemelerin henüz merkeze gelmeyen bağışlarla yapılacak olması projenin şimdilik de olsa rafa kalkmasına yeterli oldu.
Teknolojiyi kullanarak hedeflenen, yapay zekanın hastaların ve kanser araştırmaların sonuçlarına göre data çıkartarak doğru tedaviyi önerme durumu aslında imkansız değil. Bununla birlikte uzmanlar Watson’ın buna henüz hazır olmadığını ifade etti. Doktorlarda Watson’dan etkilendiklerini vurgularken sürekli olarak odak değiştirmenin problem olduğunu belirtti. Duruma göre odak lösemiden akciğer kanserine geçince Watson bu yoğunluk altında zorlanmış. Bununla birlikte Watson’a verilen datalarında eski olduğu da ifade edildi.
Yeni gelişmeler projenin bittiği anlamına gelmiyor. MD Anderson, Watson’ın doğru yöntemle bu alanda kullanılabileceğini bildirirken sistemin doğru çalışması içinde ciddi geliştirmelerin yapılması gerekiyor.