Yaşam bilimi üzerine olan startuplar diğerlerine nazaran çok daha fazla paraya ihtiyaç duyuyor. GRAIL için de bu tam olarak böyle.
Kanser teşhis etme girişimi olan GRAIL, “hastalıkların imparatorunu” kan testi teknolojisinden daha erken olarak tespit etmek için bir yol arıyor. Şirket geçtiğimiz sabah yaptığı açıklamada ilk tur Seri B yatırım evresini yaklaşık 900 milyon dolarla kapattı.
GRAIL daha önce 100 milyon dolarlık yatırım almıştı. Aldığı bu yatırımı kanser hücreleri vücutta daha fazla yayılmadan erken teşhis koymak adına çalışmalarda kullandı. İlk aşama kan testi teknolojisini geliştirmek, Illumina’dan alınan yüksek yoğunluklu genom sıralama mekanizmalarını kullanmak gibi çalışmalar. Ayrıca klinik çalışmalar yürütüp veri biliminden de yararlandılar. Kanser tespiti için yapılan likit biyopsiler yeni birer uygulama olmaması yanında GRAIL büyük ve küçük bir kaç firma ile rekabet etmek durumunda. Damarınızda kan içerisinde serbestçe dolaşan kanserli DNA’ları alınan kan örneği ile erkenden tespit etmeyi sağlayan teknoloji ise sağlık endüstrisinde devrim niteliği taşıyor. Bu devrim niteliğindeki olay da yeni DNA sıralama mekanizmaları sayesinde mümkün kılınıyor.
Bu evredeki ilk yatırımlar, başı çeken Arch Venture Partners, Johnson and Johnson gibi stratejik önem taşıyan yatırımcılardan geldi.
Seri B fonlama evresi süresince firma en az 1 milyar dolar ve mümkün olursa da en çok 1.8 milyar dolar fonlama bekliyor. Erken teşhis mekanizmalarına güvenen ve bunu kanıtlayan firma devam eden süreçte bu yatırım aralığına ulaşacaklarına inanıyor.
Ana şirket olan Illumina daha öncesinde, yüzde yirmi hisse sahibi oldukları GRAIL’in genel kurulundan yöneticilerini çekmişti. Ve daha sonrasında gelecek olan finansal destek ile de GRAIL’e daha bağımsız bir ortam sağlanacağını belirtmişti.
GRAIL yöneticisi Ken Drazan “Dünyaca tanınmış yatırımcılardan oluşan kadronun, erken teşhis sayesinde küresel kanser ölümlerinde bir düşüş sağlamak olan amacımıza inanmış olmaları, doğru yolda olduğumuzun kanıtıdır” diyor.