Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK); Akkuyu Nükleer AŞ tarafından ayrıntılı incelemelerle belirlenen, gerekçelendirilen ve Akkuyu Nükleer Santrali Saha Parametreleri Raporu (SPR) kapsamında;
Akkuyu NGS’ye TAEK Onayı, Kurumun onayına sunulan tesisin tasarımında kullanılacak saha parametrelerini onayladı. Kurulacak olan nükleer santral sahasında elde edilen mühendislik etüt sonuçları doğrultusunda hazırlanan Rapor, Akkuyu NGS tasarım projesinde yansıtılmak üzere edinilen kesin değerleri içermektedir.
Tasarımda kullanılacak Akkuyu NGS saha parametrelerinin onayı, Akkuyu NGS inşaat lisansı başvurusunun;
TAEK tarafından değerlendirmeye alınması için yerine getirilmesi zorunlu olan bir koşuldur. Türkiye Cumhuriyeti, nükleer enerjinin yol haritası oluşturma çalışmalarına devam ederken ülkenin ilk nükleer santral inşaatının güvenilirliğini kanıtlayan her bir belge TAEK uzmanları tarafından dikkat ve titizlikle incelenmektedir.
İlk revizyondaki haliyle yaklaşık 800 sayfadan oluşan SPR, Kasım 2014 tarihinde TAEK’e sunulmuştur.
Akabinde, TAEK ve Akkuyu Nükleer AŞ uzmanlarının katılımıyla, Türkiye’nin kurulacak olan ilk nükleer santralinin saha parametrelerinin doğrulanmasına yönelik çalışmalar yürütülmüştür. Düzenleyici kurumunun inisiyatifinde; depremsellik, hidrojeoloji, hidroloji, meteoroloji, şev duraylığı, zemin sıvılaşması, karstik boşluklar ve Mersin ilinde nükleer santralin kurulacağı saha bölgesinde meydana gelebilecek diğer doğal ve insan kaynaklı olaylar ile ilgili raporda verilen bilgilerin kapsamı genişletilmiş ve bir dizi konu daha ayrıntılı şekilde ele alınmıştır. Nükleer santralin radyolojik etkisi ile işletme sırasındaki olasılıklı sapmaların meydana gelmesi durumunda acil durum planlarının uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Rus tarafını temsil eden devlet kuruluşu Rosatom büneysinde bulunan;
Atom Energo Projekt, Nükleer Santraller İşletmesi Araştırma Enstitüsü, Rus Bilim Merkezi – Kurchatov Enstitüsü, Türk tarafından ENVY Enerji ve Çevre Yatırımları AŞ ve Toker Sondaj ve İnşaat Mühendislik Müşavirlik AŞ gibi deneyimli mühendislik şirketleri ile Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi gibi Türkiye’nin önde gelen eğitim ve araştırma kurumları rapor hazırlama sürecine dahil edilmiştir.
Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi, SPR hazırlama sürecinin yönetimi ile Türkiye düzenleyici kurumu olan TAEK ile iletişim fonksiyonlarını üstlenmiş olup Worley Parsons şirketi ise genel koordinatörlük işlerini yürütmüştür.
Kapsamlı çalışmalar neticesinde TAEK tarafından yönlendirilen tüm görüşlerin dikkate alındığı SPR’nin genişletilmiş revizyonu hazırlanmıştır. SPR’nin nihai hali 6 bin sayfanın üzerinde olmuştur. Akkuyu Nükleer AŞ yönetimi, Türkiye Cumhuriyetinde ilk nükleer santrale ilişkin Saha Parametreleri Raporu’nun hazırlanma ve onaylatılması ile bu kapsamda araştırmalar ve araştırmalar sonucu elde edilen verilerin incelenme süreçlerinde emeği geçen bütün kurum ve kuruluşların çalışanlarına teşekkür etmektedir.
Bilgi için:
Türkiye’nin ilk nükleer santrali olma özelliği taşıyan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için çalışmalar, Mayıs 2010 tarihinde Türkiye ve Rusya arasında imzalanan milletlerarası anlaşmayla başlamıştır. TAEK, 13.10.2011 tarihinde Akkuyu Nükleer’e mevcut Yer Lisansı’nı vererek, Kasım 2013’te Yer Lisansı Koşulları kapsamında hazırlanan ve 4.800 MW kurulu gücü bulunan Akkuyu NGS Yer Raporu’nu onaylamıştır. Akkuyu Nükleer’in hazırladığı ÇED Raporu ise 1 Aralık 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan 25 Haziran 2015’te Ön Lisans alan Akkuyu Nükleer, 29 Haziran 2015’te ise Cengiz İnşaat ile deniz hidroteknik yapıların tasarımı ve inşaatına ilişkin sözleşmeyi imzalamıştır.
AKKUYU NÜKLEER AŞ Basın Servisi
8-9 Mart 2017 tarihlerinde yapılacak olan;
INPPS 4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesine AKKUYU Nükleer Altın Sponsor Olarak Katılacaktır.