Yıkıcı mental rahatsızlıklar dışında kullanılmamalı
Farelerde korkuya dayalı hatıraları silmeyi başaran Kanada’lı bilim kadını, işlemin oldukça büyük ahlaki etkileri olacağını, kesinlikle sırf yıkıcı bir ilişkiyi unutmak için bu yöntemi kullanamayacağımızı söyledi.
Toronto Üniversitesi’nden Doktor Sheena Josselyn, Boston’da toplanan ‘Bilimin Gelişmesi için Amerikan Topluluğu’ adlı organizasyonun izleyicilerine yaptığı konuşmada, takımının yaptığı çalışmanın ‘olası negatif yönlerinin’ olabileceğini söyledi.
Hafıza silme tekniği henüz insanlarda denenmedi fakat araştırmacılar kullandıkları teknolojiyi, belirli şeylerin hatırlanmasına engel olmak üzere seçili hafıza nöronlarını hedef alan, füze benzeri bir tablet içerisine konulmuş teknoloji olarak tasavvur ediyorlar.
Ekip, farelerdeki korkuya dayalı anıları, diğer nöronları etkilemeden, yalnızca belirli nöronları genetik olarak ortadan kaldırarak silmeyi başardı.
Her ne kadar Josselyn ve ekibinin bulguları bağımlılıkların ya da PTSB (Post-Travmatik Stress Bozukluğu) hastalarının tedavisinde büyük dalgalanmalara sebep olabilecek ölçüde olsa da doktor, yeni teknolojinin sorumsuzca kullanılmaması konusunda uyarıda bulunuyor.
Josselyn, PTSB hastalarıyla ilgili münazara esnasında “Bu insanlarda anılar, zorba yapıya sahiptirler ve hastaların günlük hayatlarını darmadağın ederler” dedi.
Josselyn “Yeni teknolojinin kullanımı çevresinde şekillenecek ahlaki kurallar oluşturulmalı. Böylece insanlar bu teknolojiyi sırf ayrılıkları ya da diğer hoş olmayan, fakat daha az zarar verici anılarını unutmak için kullanamamalılar” dedi.
Onun düşüncesine göre bazı kötü anılar insanlarda bir amaca hizmet ederler.
“Hepimiz hatalarımızdan ders alırız. Hatalarımızla ilgili anıları silersek, bunları tekrar etmekten bizi ne alıkoyacak?”