ALS hastalığına yakalanma riskinizi biliyor musunuz?

Date:

ALS hastalığı bulaşıcı mıdır?

Amyotrofik Lateral Skleroz (kısaltılmış adıyla ALS, Lou Gehrig hastalığı veya motor nöron hastalığı olarak da bilinmektedir). Dünyaca tanınmış ünlü astrofizik uzmanı Stephen Hawking bu hastalıkla mücadele etmektedir. ALS yavaş yavaş insanları felç eden bir tür hastalıktır. Çünkü beyin artık vücudun kasları ile iletişim kuramadığından yalnızca basit olarak hareket edebilmeye başlar. Zamanla, vücudun kasları tamamen işlevini kaybettiğinde, ALS’li birisi yürüme, konuşma, yemek yeme, yutkunma ve eninde sonunda nefes alma yeteneğini kaybederek hayatını kaybeder. Başlangıçta temel hareketleri kısıtlar, devamında da ölüme götüren bir çeşit hastalıktır. ALS hastalığı bulaşıcı mıdır?ALS hastalığı bulaşıcı mıdır?

[irp posts=”7861″ name=”Yağmurlu bir gece bu sürücüsüz otomobil için sorun değil”]
ALS bulaşıcı değildir. Şimdilik dünyada bilinen ve ALS için etkili bir tedavi yöntemi yoktur. ALS hastalarının yaklaşık yüzde 80’i tanının koyulmasını takip eden iki ila beş yıl sonra yaşamını yitirmektedir.

ALS vücutta nasıl ilerler?
Beynimiz, vücudumuzun dahili kablolaması olarak hizmet eden ve istediğimiz gibi bedenlerimizi hareket ettirebilmemizi sağlayan bağlarla bağlanmıştır. Bunlar, motor nöronlar olarak adlandırılan milyonlarca özel sinir hücresi aracılığıyla kaslarımıza bağlı ağ sistemleridir.

Motor nöronları çiftler halinde çalışırlar: Beyindeki bir üst motor nöron boynun veya omuriliğin arkasındaki beyin sapına kadar uzanır. Ve beyin sapı veya omurilikten kaslara bir motor nöron uzanır. Beyin bu motor sinir hücreleri boyunca bir kastan hareketle önemli bir sinyal gönderir. Bu sinyal, nöronlarımızda kimyasallar tarafından oluşturulan elektriksel bir itki gücünü oluşturur. ALS’de, motor nöronlar aşamalı olarak parçalanır ve ölürler. Bu, beynin artık vücudun kasları ile iletişim kuramayacağı anlamına gelir. Sonuç olarak, kaslar zayıflar ve sonunda ALS ile yaşayan birisinin artık onları (kasları) hareket ettiremeyeceği anlamına gelir.ALS hastalığı bulaşıcı mıdır?

ALS’nin türleri nelerdir?

ALS’nin en yaygın şekli “sporadik ALS” olarak adlandırılır. Bu hastalık, genelde 40-60 yaş arasındaki insanları etkilemekle birlikte, cinsiyete, etnisiteye veya yaşa bakılmaksızın herkesi etkileyebilmektedir.ALS hastalığı bulaşıcı mıdır?[irp posts=”9407″ name=”Kuzey Buz Denizi’ndeki artan asidite korkutuyor”]
ALS’nin diğer tipine ailesel ALS denir; bu, bir ebeveynden çocuğuna da hastalığın geçebileceği anlamına gelir. ALS vakalarının yaklaşık %5 ila %10 kadarı aileseldir.
Birisinin sporadik veya ailesel ALS olup olmadığına bakılmaksızın, hastalığa yakalanan kişilerin% 30’u Bulbar ALS olarak adlandırılan bir forma sahiptir. Bulbar ALS’nin erken evrelerinde beyin sapının kortikobulbar bölgesindeki motor nöronlar ilk önce etkilenir. Bu, başın, yüzün ve boynun kaslarının vücudun diğer bölgelerindeki kaslardan önce felce uğradığı anlamına gelir. ALS sıklıkla Multipl Skleroz ve Kas Distrofisi ile karıştırılır. Ancak bu hastalıklarla temel farklılıkları olmakla ayrılır.

ALS hastalığı bulaşıcı mıdır?

ALS’ye neden olan şey nedir?
ALS’ye neden olan hiçbir bilimsel neden yoktur. Daha ziyade, ALS, muhtemelen insan genlerindeki değişikliklere, muhtemel çevresel faktörlere dayanan birden fazla etkileşim nedeniyle oluştuğu kabul edilmektedir. ALS gelişiminde rol oynayan bazı genlerin varlığı bilimsel çalışmalarda belirlenmiştir. Ancak yine de kesin tedavisi ya da ilaç kürleri geliştirilememiştir.

Rakamlarla ALS:
Dünyadaki 200.000’den fazla kişi ALS ile yaşıyor.
Halen yaklaşık 3 bin Kanadalı ALS ile yaşıyor.
Kanada’da her gün 2-3 kişi ALS’den ölmektedir.
Yaşam boyu ALS’nin gelişme riski 1.000’de 1’dir. (Oldukça yüksek bir oran)
ALS’li kişilerin% 80’i teşhisi izleyen 2-5 yıl içinde ölür.

[irp posts=”16959″ name=”Hackerlar ‘The Witcher 3’ geliştiricisinin cyberpunk tasarımlarını çaldı”]

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...