Amerikan ordusu 3D yazıcı kullanarak deniz altı aracı yaptı!
Dünya çapında ordular bu yeni teknolojiye göz diktiler. 3D yazıcılar gerek zaman, gerekse maliyet açısından son derece avantajlı cihazlar. Kullanım yelpazesi de son derece geniş. Savaş uçakları için eklentiler, bomba atar hatta ve hatta askerlerin yemekleri bile bu teknoloji sayesinde yapılabiliyor. Son zamanlarda Amerikan Ordusu ve Oak Ridge Ulusal Laboratuvarları’nın ortak çalışmaları sonucu, 4 haftalık bir süre sonunda bir çeşit su altı aracı tasarladılar.
Yazıcıdan silah veya savaş aracı çıkartmak tamamen bilimkurgu filmlerinden çıkmış bir fikir gibi. Fakat bu askeriyenin birkaç yıl içinde kullanmaya başlayacağı yeni nesil bir teknolojiden ibaret. Eğer her şey planlandığı gibi giderse NSWC ( Naval Surface Warfare Center ) ve DTL ( Carderock Division’s Disruptive Technology Laboratory ) ilerleyen süreçte ortaklaşa olarak Amerikan Donanması tarafından kullanılan bir tür deniz aracını 3D yazıcı kullanarak üretmeyi planlamaktalar.
Takım ağustos 2016 yılında çalışmalara başladı. BAAM ( Big Area Additive Manufacturing ) adlı 3D yazıcı aracılığıyla, 6 parça karbon fiber ve 10 metre uzunluğunda bir vasıta tasarlamaya başladılar. Takım parçaları ayrı ayrı ürettirip birleştirmeyi hedeflemekteydi. Sadece dış kasayı birleştirmeleri 4 haftalarını aldı. Sonuç ise başarılı. Amerikan Donanması tarafından yazdırılan en büyük deniz altı aracı kullanıma hazırdı.
Enerji bakanlığının raporlarına göre, geleneksel yapım bir araç Amerikan Hükümeti’ne 600.000 $ ile 800.000 $ arasında değişen bir meblağa mâl olmaktaydı. Ayrıca üretim süresi ise yaklaşık olarak 5 ay zaman istemekteydi. Bu yeni geliştirilen yazıcı yöntemi ile tasarlanan araç % 90 oranında daha az fiyata mâl olurken, yaklaşık olarak 4 hafta da zaman tüketti. Bu askeriye için gerçekten çok başarılı bir buluş sayılıyor. Savaş esnasında yıpranan ve hasar gören parçalar çok daha hızlı ve ucuz bir şekilde yenileri ile değiştirilme imkânı buluyor.
Bu araç sadece prototip olarak üretilen maket bir versiyondur. Burada asıl yapılan deney ise ‘ 3D yazıcıların gerçekten faydalı bir şekilde kullanımı mümkün müdür? ‘ Sorusuna verilen cevaptır. Takım bu tasarladıkları maket su altı aracı ile NAVSEA Komutanlık Ödülünü kazanmışlardır. Firmanın şimdiki hedefi ise cihazın çalışan versiyonunu yazdırmak üzerine.