6 kat daha hızlı resim tanıma özelliği
Apple’ da teknoloji dünyasında yer alan diğerleri gibi mobil cihazlardaki yapay zekayı olabildiğince hızlı ve güçlü hale getirmek istiyor. Firmanın Core ML adını verdiği ve geliştiricilere açtığı makine öğrenimi çatısı olan yeni API’sini bildirmesinin nedeni de bu.
Core ML’in temel faydası, iPhone, iPad ve Apple Watch üzerinde yapay zekaya dayalı işlerin yerine getirilmesinin hızlandırılmasını sağlamak olacak. Bu, yazılı metin analizinden yüz tanımaya kadar her şeyi kapsıyor ve geniş bir uygulama kategorisi üzerinde etkisi olacaktır. Yani, diyor Apple, iPhone’daki resim algılama hızı, Google Pixel’e oranla altı kat daha fazla olacak.
[irp posts=”16215″ name=”WWDC 2017: Apple iOS 11 güncellemesinde yenilik tufanı”]
Core ML,her çeşit nöral ağ (derin, tekrarlı ve sarmal) araçlarını olduğu gibi, doğrusal modelleri ve kütük topluluklarını da içeren bir dizi temel makine öğrenimi araçlarını destekleyecek. Ve söz konusu olan Apple olduğu için aynı zamanda gizlilik eğilimi de söz konusu. Core ML cihaz-üzeri işlem özelliğine haiz olacak. Yani, geliştiricilerin kullanıcı tecrübesini geliştirmek için kullanacakları veriler, kullanıcıların telefonlarından ya da tabletlerinden başka yere aktarılmayacak.
Fakat tabii mobil cihazlarda yapay zekayı daha da iyileştirmeyi amaçlayan yegane firma Apple değil ve bu bildiri, sektör çapında hakim olan eğilime uyum sağlıyor. Hem Google, hem de Facebook daha önce kendi mobil cihazlara yönelik makine öğrenimi yapılarını duyurmuşlardı. Chip üreticisi Qualcomm da mobil yapay zeka deneyimini toparlamayı hedefleyen kendi yazılımını üretmişti (Nöral İşleme Motoru). Makine öğrenimi artık sadece bulut sistemlerde gerçekleşmiyor; cihaz üzerinde geliştiriliyor.