Makine öğrenimi vurgusu
Apple arttırılmış gerçeklik dünyasına dalıyor. Apple’ın yeni geliştirici platformu olan ARKit, programcıların, gerçek dünyayı dijital nesnelerle harmanlayan uygulamalar geliştirmelerine imkan veriyor. Bu yıl içerisinde ilerleyen zamanlarda iOS 11 ile birlikte uygulamaya geçecek olan ARKit, Unity, Unreal ve SceneKit gibi AR oyun geliştirimi ve film yapımının kapılarını açan uygulamaları destekliyor ve aynı zamanda hareket takibi, plus plane, aydınlatma ve ölçek tahminleri gibi özellikler sunuyor.
ARKit iPad ve iPhone’larda kullanılır olacağı için Apple’ın CEO’su Tim Cook, dünyanın en büyük AR platformu olacağını iddia ediyor. Örneğin Google Tango ile kıyaslayacak olursak: Google Tango’yu tüm Android cihazlara otomatik olarak dahil etmeyecek. Bilakis seçim, üreticilere bırakılıyor.
Pokemon Go’nun daha gerçekçi versiyonu
Dün düzenlenen WWDC etkinliğinde The Hobbit’in direktörü Peter Jackson’ın firması Wingnut AR, sahnede ARKit’in sunumunu yaptı. Kreatif direktör Alasdair Coull üzeri boş bir masaya iPad Pro tutarken, halkı etrafta gezinen ve uçaklardan bombaların yağdığı bir endüstri kasabası, canlıymışçasına ekranda belirdi.
Aynı zamanda Pokemon Go’nun (OG’nin AR uygulaması) daha da gerçekçi bir versiyonunu da görme imkanı bulduk (gösterim ARKit ile yapılmıştı).
ARKit büyük oranda yapay zeka teknolojisinde yaşanan gelişmeler sayesinde varlığını sürdürüyor. Apple makine öğrenimine verdiği ağırlığı saklamadı: Sadece geçtiğimiz yıl firma, ilk yapay zeka çalışmasını yayınladı, Carnegie Mellon bilgisayar bilimi profesörünü istihdam etti, Turi ve Lattice Data’yı bünyesine dahil etti ve Yapay Zeka’ya özel donanım üretmeye başladı. Tam olarak bir yıl önce, WWDC 2016 etkinliğinde Apple, kendi geliştirdiği ‘derin nöral ağlar’ın iPhone’u nasıl geliştireceğinin ip uçlarını vermişti.
Apple’ın yapay zeka hamlesinin arasındaki etkin güç ise Siri. Sesle işlev gören asistanlar oldukça talep gördüler ve Amazon ve Google’ da dahil olmak üzere diğer tüm büyük firmalar en iyi ve en doğal dijital asistanı yapmak için ellerini çabuk tutmaya çalışıyorlar. Google, bu yıl düzenlenen I/O konferansında Home, Android ve diğer cihazların insan davranışı ve dilini daha iyi anlayacak yapay zekaya yönelik çalışmalarını sergilemişti. Google’ın bugüne değin yapay zekaya yapmış olduğu yatırımlar, meyvesini vermişti.
Apple benzer sonuçları Siri destekli ‘HomePod’ smart speaker ürününden bekliyor. Firma, Amazon Echo ve Google Home’a rakip olan ürününü bugün tanıtarak, fiyatlandırmanın 350$ olacağını ve Aralık ayından itibaren mağaza satışlarına başlanacağını açıkladı.
Apple aynı zamanda iOS, watchOS, macOS, tvOS ve kendi ‘Resimler’ uygulamasını geliştirmek için bilgisayar öğreniminde de geliştirmeleri kullanıyor. Benzer şekilde Apple’ın otonom araç planlarında güçlü bir yapay zeka teknolojisi de kritik önem taşıyor.