Foton klonlayarak yapılabilecek siber saldırılara karşı deney yapıldı
Bilgisayar sistemlerinin her geçen gün daha büyük tehditlere maruz kaldığı şu günlerde araştırmacılar, kuantum bilgisayar sistemi kullanan adminlerin siber saldırılara karşı işine yarayacak ipuçları bulduklarını açıkladı.
Science Advances degisinde araştırmacılar tarafından yayınlanan makaleye göre, siber saldırılardan sadece 0 ve 1 kullanan geleneksel bilgisayar sistemleri etkilenmiyor. Bilgi parçacıklarını aynı anda farklı hallerde tutarak 0 ve 1’in üzerine çıkabilen kuantum bilgisayar sistemlerinin de siber saldırıya uğrayabileceği ifade edildi.
Canada’da bulunan Ottowa Üniversitesi Profesörü, Ebrahim Karimi, “Ekip olarak ilk yüksek-boyutlu kuantum klonlama makinası yapmayı başardık. Bu makine kuantum hacking yaparak quantum korumalı mesajları kırabiliyor” şeklinde açıklama yaptı. Karimi açıklamasının devamında, “Bunun sonucunda elimize geçen bilgileri analiz ederek quantum sistemleri potansiyel siber saldırılara karşı nasıl koruyabileceğimize dair ipuçları bulduk” dedi.
Kuantum sistemlerin bugüne kadar mükemmel data korumasına sahip olduğuna inanılıyordu. Bunun sebebi ise iletilen bilgilerin kopyası dışarıdan alındığı anda orijinal formunu kaybederek değişime uğruyordu.
Profesör Karimi’nin ekibi bilgiyi ileten fotonları (ışık parçacığı) klonlayarak, siber saldırılara karşı nasıl önlem alınabileceğine dair bir gelişme sağladı.
Ottowa Üniversitesi doktora öğrencisi Frederic Bouchard yaptığı açıklamada, “bulduğumuz şey, kuantum bilgisi tek bir fotona yüklendiği zaman her kopyanın kalitesinin daha da kötüye gittiği ve hacklendiğinin çok daha kolay anlaşılabileceği” dedi. Bouchard sözlerine, “Klonlama saldırılarının, korunan kuantum iletişimi sırasında çok özgül ve gözlenebilir bir gürültü yaptığını keşfettik. Bilgi taşıyan fotonların mümkün olan en çok bilgiyle yüklenmesi ve bu gürültülerin takip edilmesi sayesinde, korunan kanalların gücü artırılmış olacak. Bu sayede siber saldırılara karşı önlem alınabilecek” dedi.