Mars keşif aracının yapay zekası çok iyi bir şekilde kayaları analiz edebiliyor

Date:

Mars keşif aracı Curiosity yapay zekasını kullanarak toprak yapısını ve kayalıkları analiz ediyor

Eğer gerçekten Mars’a gitmek istiyorsak orasının hangi maddeleri içerdiğini bilmemiz gerekiyor. Çünkü ihtiyacımız olan maddeleri Dünya’dan getirmek çok zor. NASA’nın Mars keşif aracı Curiosity geçen yıllardan beri Mars’taki kayalıkları, farklı bölgelerdeki toprakları yapay zekasını kullanarak hangi maddeleri içerdiğini keşfediyor. Curiosity’nin bu yazılımına AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science) adı veriliyor. NASA’nın Science Robotics’te yayınladığı yeni bir araştırmaya göre, AEGIS, Curiosity insan kontrolörleri ile teması kesildiğinde keşif aracının daha fazla bilimsel bilgiye sahip olmasını sağlıyor.

Sistem baş mühendis Raymond Francis, “Mars’ta zaman çok kıymetli” dedi. “AEGIS kaybolan zamanın kullanılmasını sağlıyor çünkü daha önce Dünya’dan birinin karar vermesi için bekliyorduk.”

Mars keşif aracı Curiosity yapay zekasını kullanarak toprak yapısını ve kayalıkları analiz ediyor

AEGIS yazılımı iki farklı şekilde çalışıyor: otonom hedef seçimi ve otonom işaretleme arıtımı. Bu iki sistem temelde keşif aracının hedefleri seçmesine ve bilim insanlarının önceden seçtikleri parametrelere göre seçilen örnekleri analiz etmek için kendi lazer hedeflemesini kullanarak incelemesini sağlar. Bu yazılım, maddeleri doğru bir şekilde analiz etme konusunda çok yüksek bir performans gösterdi ve yüzde 93’lük bir doğruluğun üstüne çıktı. Çıkan haberlere göre, AEGIS otonom sistemi görevdeki zaman kaybını önemli ölçüde azalttı ve veri elde etme hızını arttırdı.

Sistem, NASA’nın yaklaşmakta olan Mars 2020 görevinde SuperCam adlı görüntüleme sisteminin güncellenmiş bir versiyonu ile AEGIS’i dahil etmesi faydalı olacak. Bu yeni cihaz, kayaların kristal yapısını incelemek için daha gelişmiş analiz yeteneklerine sahip olacak.

 

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...