Bilim adamları artık beyninizin, yüzleri nasıl ayırt edebileceğini buldular
Caltech’teki araştırmacılar, beynin yüzleri nasıl işlediğini bulmak için büyük bir adım attı. Bu hafta, ‘Cell’de yayınlanan bir çalışmada, ekip beynin yüzleri birbirinden ayırt etmesi için sadece 200 civarında nörona ihtiyaç duyduğunu keşfetti.
Bunu anlamak için, bilim adamları, ilk olarak maymunlara bir dizi resim gösterdi ve hangi yüz hücrelerini kaydedip, hangilerini kaydedemediklerini inceledi. Buldukları sonuç ise, tek hücrenin tek bir yüze tepki vermemesi idi. Her hücre bir vektörü kodluyordu ya da yüz boşluğunda bir yönde kodlayarak, tek bir nöronun sadece bir kişinin gözleri arasındaki veya ağzın sol tarafındaki bir çukurlukta belirli bir mesafeye tepki verebileceği ortaya çıkıyordu.
Yüz özelliklerine göre ayarlanmış, on binlerce nöron olsa dahi, herhangi bir yüzü benzersiz şekilde kodlamak için sadece 200 nörona ihtiyaç duyarsınız. Daha sonra araştırmacılar, her bir hücrenin hangi yüz özelliğine sahip olduğunu öğrendiklerinde, maymunlara yeni bir yüz gösterdiler. Ve, hücresel aktiviteyi ona yanıt olarak kaydedip nöronların yaptıklarına dayalı olarak yüzü yeni baştan oluşturdular.
Ayrıca, birbirinden tamamen farklı bakan yüzler yaratmayı başarabildiler. Ancak, bu yüzler belirli bir özellik paylaştığı sürece, araştırmacılar aynı nöronu hepsine karşılık olarak ateşleyebileceklerdi. Örneğin; tamamen farklı yüzlerin, aynı eğri saç çizgisine sahip olması durumunda, aynı nöron her yüze tepki olarak ateş ederdi.
Bulguların çoğaltılması gerekmekle birlikte, bu çalışma, yüz tanıma teknolojileri ve Yapay Zeka’yı bilgilendirmeye yardımcı olabilir.