Esnek elektrotlar sayesinde insan beynini incelemek için yeni adım
Bilim adamları normalde çorbaları yoğunlaştırmak için kullanılan bir malzeme ile esnek elektrotlar üretti.
Stanford Üniversitesi bünyesinde çalışan Zhenan Bao’nun açıklamasına göre, esneyebilen elektrotlar üretildi. Bu elektrotların en büyük özelliği ise esnedikleri taktirde iletkenlik seviyelerinden hiçbir kayıp olmaması. Bu sayede geliştirilen malzeme ile insan beynini izlenmesini sağlayan elektroniklerden kalp atışlarını takip edebilen akıllı kıyafetlere kadar birçok cihaz geliştirilebilecek.
Plastik malzemeler genelde yalıtkan olmasıyla bilinir. Ama Bao ve ekibinin geliştirdikleri esnek iletkenlerin temelinde plastik yatıyor. Ekip cihazı geliştirmek için iki farklı polimer kullanmış ve bu sayede plastik malzemeye iletkenlik verebilmeyi başarmış.
Açıklamaya göre plastik malzeme ilk geliştirildiğinde esnek olmaktan çok uzakmış. Bunun için çare arayan ekip SLAC National Accelerator Laboratory ekibiyle de güç birliği yaparak X-ray cihazlarında kullanılan bir maddenin bunun için kullanılabileceğini keşfedilmiş.
Ekibin açıklamasına göre, bu malzemenin moleküler yapısı incelendiğinde buna çok yakın başka bir etken bulundu. Bu etken madde ise endüstriyel mutfaklarda kullanılan çorba yoğunlaştırıcı bir malzeme. Bu malzeme kristalleşme süresini tamamen durdurmayı başarıyor ve bu sayede plastik materyal esnek kalıyor.
Bao yaptığı açıklamada, “daha fazla yalıtıcı madde eklersek iletkenliği tamamen kaybedeceğimizden korktuk. Zira bol miktarda ekledik” şeklinde konuştu. Ama daha önce esnek polimerlerle ilgili çalışmalar yapan ekip ince ve neredeyse saydam bir malzeme geliştirmeyi başardı. Geliştirilen malzemenin esnediği zaman iletkenliğinin az miktarda da olsa arttığı ifade edildi.
Yeni geliştirilen malzeme sayesinde medikal alanda yeni adımlar atılmasının yanında giyilebilir teknolojiler için de önemli bir adım atılmış oldu.