Bilim adamları çorba malzemesinden iletken elektrot yaptı

Date:

Esnek elektrotlar sayesinde insan beynini incelemek için yeni adım

Bilim adamları normalde çorbaları yoğunlaştırmak için kullanılan bir malzeme ile esnek elektrotlar üretti.

Stanford Üniversitesi bünyesinde çalışan Zhenan Bao’nun açıklamasına göre, esneyebilen elektrotlar üretildi. Bu elektrotların en büyük özelliği ise esnedikleri taktirde iletkenlik seviyelerinden hiçbir kayıp olmaması. Bu sayede geliştirilen malzeme ile insan beynini izlenmesini sağlayan elektroniklerden kalp atışlarını takip edebilen akıllı kıyafetlere kadar birçok cihaz geliştirilebilecek.

Plastik malzemeler genelde yalıtkan olmasıyla bilinir. Ama Bao ve ekibinin geliştirdikleri esnek iletkenlerin temelinde plastik yatıyor. Ekip cihazı geliştirmek için iki farklı polimer kullanmış ve bu sayede plastik malzemeye iletkenlik verebilmeyi başarmış.

Açıklamaya göre plastik malzeme ilk geliştirildiğinde esnek olmaktan çok uzakmış. Bunun için çare arayan ekip SLAC National Accelerator Laboratory ekibiyle de güç birliği yaparak X-ray cihazlarında kullanılan bir maddenin bunun için kullanılabileceğini keşfedilmiş.

Ekibin açıklamasına göre, bu malzemenin moleküler yapısı incelendiğinde buna çok yakın başka bir etken bulundu. Bu etken madde ise endüstriyel mutfaklarda kullanılan çorba yoğunlaştırıcı bir malzeme. Bu malzeme kristalleşme süresini tamamen durdurmayı başarıyor ve bu sayede plastik materyal esnek kalıyor.

Bao yaptığı açıklamada, “daha fazla yalıtıcı madde eklersek iletkenliği tamamen kaybedeceğimizden korktuk. Zira bol miktarda ekledik” şeklinde konuştu. Ama daha önce esnek polimerlerle ilgili çalışmalar yapan ekip ince ve neredeyse saydam bir malzeme geliştirmeyi başardı. Geliştirilen malzemenin esnediği zaman iletkenliğinin az miktarda da olsa arttığı ifade edildi.

Yeni geliştirilen malzeme sayesinde medikal alanda yeni adımlar atılmasının yanında giyilebilir teknolojiler için de önemli bir adım atılmış oldu.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...