Çağımızın Tesla’sı: Elon Musk

Date:

Elon Musk Kimdir?

Aslında hepimiz merak ederiz neden Osmanlı Hükümdarı Da Vinci’nin köprü projesini reddetti. Neden o dönemki Amerikan hükümeti Tesla’nın çalışmalarına gerekli önemi göstermedi diye. Ben de bunu düşünürken fark ettim ki günümüzde yaşayan benzer insanlara da gereken önemi toplum olarak göstermiyoruz. Bu yazımızda üzücü bir şekilde gerek yerli gerekse yabancı basın tarafında gerekli önem verilmeyen Elon Musk’ı anlatacağız. Yaptığı büyük başarılara karşın adından çok az söz ettiren bu şahsı kısaca anlatmaya çalışacağım.

Güney Afrika kökenli bilim adamı ve girişimci olan Elon Musk SpaceX, Tesla Motors ve Paypal’ın kurucu ortaklarındandır. Tesla Motors’da başkan ve fikir adamı, SpaceXte ise CEO, baş tasarımcı ve ARGE başkanıdır. Aynı zaman da SolarCity’ninde süre gelen başkanlığını yapmaktadır.Zip2 ve X.com’un da sahibi olan Musk 2016 yılındaki Forbes Dünyanın En Güçlü İnsanları isimli sıralamada 21. Sırada bulunuyordu. Ayrıca dünyanın en geç milyarderi olarak ta tanınan Elon Musk(1971) 2017 yılındaki açıklanan servetine göre 15.2 milyar dolara sahip.

Kariyer Öncesi

Kanada kökenli bir anne ve Güney Afrikalı bir babadan dünyaya gelen Musk 8 yaşında iken kendi çabalarıyla program kodlamaya başladı. 12 yaşına geldiğinde tasarladığı Blastar isimli uzay oyununu 572$ USD’ye satarak ilk kez kendi parasını kazanmış oldu.

Daha sonraları Pretoria Boys High School’a geçen Musk bütün lise hayatı boyunca arkadaşları tarafından tartaklandı. Kendini sadece kitaplara adayan Musk insanlığın ufkunu genişletmek için 3 şeyin gerekli olduğunu fark etti ve bunlar üzerine düşünmeye başladı. İnternet yenilenebilir enerji ve insanoğlunun uzayda kolonileşmesi. İşte bu düşünceyle başlayan kırılma anı sonucunda ailesini karşısına alıp ‘onlara ABD ye gitmek istediğini orada her şeyin mümkün olduğunu’ söyledi. Ailesi bu teklifini kabul etti ancak Musk ilk olarak Kanada’daki akrabalarının yanına gitti.

Yaşı 19a vardığında üniversiteye girebilmek için 1 sene boyunca amiyane tabirle ‘amelelik’ yapan Musk fakirliğin sınırlarını zorladı. Ontario’da Queen Üniversite’sine başlayan Musk 2 sene orada okuduktan sonra nihayet hayalleri gerçek oldu ve 1992 yılında Penisilvanya Üniversitesi’nden aldığı bursla Amerika’ya taşındı. Lisans olarak Fizik ve yüksek lisans olarak ta ekonomi alanına yükselen Elon Musk nihayet eğitim hayatını tamamladı. Yetişkinlik depresyonu sırasında bu depresyonla mücadele edebilmek için felsefi ve dini anlamda kitaplar okumaya başladı. Şüphesiz bunların en değerlisi olarak Otostopçunun galaksi rehberi gösterilebilir.(The Hitchiker’s Guide to the Galaxy)

Kitapta geçen ilginç bir kısımda ise devasa bir süper bilgisayarın hayatın anlamını 3 yıl düşündükten sonra 42 olarak bulduğunu yazıyor. Konuşmalarında sık sık bu konuya değinen Musk cevaplardan ziyade soruların önemli olduğunun altını çizmekte.

Çağımızın Tesla’sı: Elon Musk

PayPal

Musk’ın hayatının ikinci dönüm noktası ise Stanford üniversitesi yüksek lisans programını ‘’Uygulamalı Fizik’’ ve ‘’materyal bilimi’’ olarak kaydolmasından geçiyor. Her ne kadar ertesi gün bu programı bırakmış olsa da kardeşi Kimbal Musk ile Zip2 adındaki online IT şirketini kurdu.

1999 yılındaki zamanın en büyük arama motoru olan AltaVista bu şirketi 307 milyon $ ve 44 milyon $ değerinde bir meblağa satın aldı. O dönem sermayeye de sahip olan Musk online ödeme sistemlerine merak saldı ve X.com’u kurdu. Daha sonraları Cofinity ile birleşerek ismini günümüzde herkesin bildiği PayPal olarak değiştirdi.

2002 yılında eBay PayPal’ı 1.5 milyar $ a satın aldı. Musk ise bu paradan kendi payına düşen 180 milyon $’lık kısmı alıp diğer iki hedefi olan yenilenebilir enerji ve uzay mühendisliği kısmına doğru ilerledi.

Çağımızın Tesla’sı: Elon Musk

TESLA MOTORS

2004 yılında projeye dâhil olan Musk, şirketin ilk yatırımlarında kendi cebinden 70milyon $’lık yatırım yaptı. Bu hareket ona Şirketin bir nevi sahibi gibi hareket etme olanağını sağladı. Şirket Elon Musk’ın dış dizaynını pil ömrünü ve belirli mühendisliklerini yaptığı araç ile 2006 yılında Global Green ödülünü aldı. Bu başarının ardında içinde Google’ın kuruculularının da bulunduğu bir yatırımcı kitlesi ile yatırımların toplamını 100 milyon $ seviyelerine çıkarttı.

Ancak burada talihi terse dönen Musk şirketinde yapılan birkaç hatadan dolayı fiyatı reklam edilen 100.000 $’ın neredeyse iki katına çıktı. Hatta arabanın çıkış süresi de 1 yıl ertelenmişti. Elon Musk hemen duruma el atarak kriz anındaki yönetim kabiliyetlerini kullanarak şirketin yönetimini eline aldı. Ve fiyatı sadece 120.000$ seviyelerinde satışa sundu.

O dönemki Alman otomobil firması Daimler Tesla’ya 50 Milyon $ yatırdı ve o dönemki ABD hükümeti Tesla’yı ‘Devrimsel Araçlar Kategorisi’ne alarak faizsiz borç verme imkânı tanıdı. Her ne kadar o dönemki hükümet bu dönemden dolayı eleştirilse de ABD gibi petrol düşkünü bir devletten beklenmeyecek kalitede bir hareketti.

Her ne kadar şirket 10 yıl kâr etmemiş olsa da, halka arz edileceği sırada BP’nin (British Petroleum) Meksika körfezinde meydana getirdiği petrol sızıntısı ile alternatif enerji akımları çok daha fazla rağbet gördü. Şuan ki piyasa değeri 53.6 milyar $. Musk bu şirketin $30’una sahip. Şirket ayrıca FORD ve General Motors gibi firmaları da gerisinde bıraktı. Bu şirketin asıl finansal başarısı ise tek şarj ila 426 km gidebilen Tesla Model S oldu. Tüketici Memnuniyeti olarak 100 puan üzerinden 99 alan araç Tesla isminin basın tarafından fark edilmesine sebep oldu.

Çağımızın Tesla’sı: Elon Musk

Hyperloop

Japonya devletinin metro açılışına çağırdığı Elon Musk zaten mevcut sistemlerin son derece kullanışsız ve yavaş olduğunu yeni tasarladığı vakum sistemiyle hareket eden treni ile saatte 1200 km hıza ulaşabiliyor. Ayrıca bu araç güneş panelleri ile çalışıyor.

Çağımızın Tesla’sı: Elon Musk

SpaceX

Hala devam eden ve insanoğlunu Mars’a taşımak üzere hareket ettiği projedir. İlk özel uzay kargolamasını da yapan şirket zaman zaman NASA ile ortak işler yaparak adından söz ettiriyor.

Elon Musk aynı zamanda Silikon Vadisinde kurulmuş ve piyasa değeri 1 milyar $’ın üzerine çıkmış 3 firmanın sahibi bir kişiliktir. Dünyada bu özelliği ile 2. Sırada yer almaktadır.

Çağımızın Tesla’sı: Elon Musk

İşte 21. Yüzyılın dâhisinden birkaç söz.

‘’Yalnızca tarihte bir iz bırakmak için çalışmıyorum. İnsanoğlu dünyada doğdu fakat dünyada ölmek zorunda değil, Marsta ölmek istiyorum.’’

‘’Dünyanın en iyi nasihati şudur: ‘Daima yaptığınız işi nasıl daha iyi yapacağınızı düşünün ve kendinizi sürekli sorgulayın’’.

‘’Bir girişimci olmak cam yemeye ve sürekli ölümün karanlığını izlemeye benziyor.’’

‘’El yordamıyla çalışan herhangi bir teknolojik alet bozuk demektir.’’

‘’Henry Ford araba yaptığı zaman insanlar ‘’Araba mı, pekâlâ atlar ne güne duruyor? ’demişlerdi. Ford kumarını oynadı ve kazandı’’

‘’şuanda tarihin en tehlikeli deneyini yapıyoruz: Herhangi bir afet olmadan atmosfer ne kadar karbondioksit ile başa çıkabilecek.’’

Çağımızın Tesla’sı: Elon Musk

Gerçek hayatın Tony Stark’ı olarak adlandıran Musk’ın ayrıca Iron Man’de küçük bir rolü var.

 

 

 

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...