Lasvegas’taki CES’te her yıl farklı trendler doğuyor. Bir yıl tablet, sonraki yıl takılar, sonra dronelar, akıllı evler, v.s. CES’te gelişmekte olduğunu gördüğümüz bazı trendler tüketici teknolojisinin geleceğini şekillendiriyor. Diğerleri ise kısa süreli bir görüntü sonrasında yok olup gidiyorlar. Fakat bir şey var ki her yıl ama her yıl sergideki yerini muhafaza ediyor. Tıpkı 2017 CES’te olduğu gibi. Ağzımızın suyunun akmasına neden olan muhteşem TV’ler.
Bu yıl CES show alanında özellikle dikkat çeken bazı televizyonlar gösterime sunuldular. Bu yazımızda en iyinin en iyisini kaleme aldık.
LG Signature OLED TV W
LG’nin yeni Signature OLED TV serisi CES 2017’de sergiyi fethetti. Bu TV’ler inanılmaz. Var olmamaları gerekiyor. Bilim buna izin vermemeli.
LG’nin yeni OLED TV W7 ürünü 2.57 mm kalınlıkta. Bu ölçüyü gözlerimizin önüne getirelim mi? Apple’ın iPhone 7 telefonunun kalınlığı 7.1 mm. Ortalama bir 2 numaralı kalemin kalınlığı 6-7 mm. Bu gezegendeki en ince lider akıllı telefon Lenovo Moto Z’nin kalınlığı 5.2 mm. Bu kocaman OLED televizyonun kalınlığı ise yalnızca 2.57 mm.
Çılgınca !
LG’nin inanılmaz incelik tasarımı W7’nin duvara öyle monte edilmesini sağlıyor ki televizyon nerede ise duvarın bir parçası gibi görünüyor. Aynı zamanda manyetik bir montaj sistemi var ki ankastre tipi kurulumu mümkün kılıyor. Aynı zamanda bu TV jilet inceliğindeki tasarımdan öte özellikler de taşıyor. W7 panelinin 4K HDR resim kalitesi LG’nin önceki OLED TV’larındaki kadar etkileyici. Geçen yılki LG OLED B6 modelini görenler bilirler ki LG TV’ler, en iyilerle kolaylıkla baş edecek özelliğe sahiptirler.
WebOS, OLED W7’ye güç katan diğer bir özellik. Üstelik bütçe açısından da hala en uygun akıllı TV platformu olarak herkesin dikkatini çekebiliyor. Dikkate değer diğer bir şey de orta ve alt dereceli markalara ait TV’lara güç katan Roku yazılımı. Bir not olarak da şunu belirtmek gerekir; bu incelikte bir tv’de hoparlörler için yer bulunmuyor tabii. Dolayısı ile bu görevi çubuk şeklinde ayrı bir ses çıkışı görüyor.
Fiyatlandırma konusunda henüz bir açıklama yapılmadı fakat şunu biliyoruz ki LG Signature OLED TV W’lerin bütün modelleri oldukça pahalı olurlar. 65 inch OLED TV W7 Mart ayında dağıtıma hazır olacak. 77-inch’lik diğer model ise bu tarihten bir süre sonra kullanıma hazır olacak.
Sony Bravia A1E OLED TV
LG’nin yeni kağıt kalınlığındaki OLED TV’sinin hemen arkasından ikinci olarak gelen marka, Sony’nin Çarşamba akşamı açıkladığı Bravia A1E OLED TV. Bu alet oldukça göz kamaştırıcı!
A1e pratikte LG W7 inceliğinde, fakat LG TV gibi duvara montajlanmak üzere tasarlanmamış. Bunun yerine TV iç donanımının bir çoğunu dayanağa yükleyen bir ayaklık tasarımı kullanılmış. İnceliğinden ayrı olarak 4K çözünürlüğü ve göz kamaştırıcı HDR resim kalitesi söz konusu. Sony’nin bu yeni setinin en çarpıcı bölümü, ekranın aynı zamanda hoparlör görevini görüyor oluşu olsa gerek.
Nasıl yani?
Panel arkasındaki iki çalıştırıcı, televizyonun titreşimine sebep olarak, tıpkı herhangi bir hoparlörde olduğu gibi ses üretimini sağlıyor. Titreşimden ötürü endişelenmeyin zira bu titreşimler insan gözünün algılayamayacağı ölçekte. Dolayısı ile seyir tecrübenize olumsuz etkide bulunmayacaktır.
Sony fiyatlandırma ve ürünün piyasaya sürülme tarihi ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı fakat 55-inch Bravia A1E OLED TV’nin ilk başlarda Sony’nin diğer Premium ürünlerinin fiyatlarına yakın olacağını tahmin edebiliriz. Yani ortalama 6.000$ gibi bir rakamdan söz ediyoruz. Ve bu rakam, 65-inch ve 75-inch modelleri kapsamayan rakamlar.
Samsung QLED TV
LG ve Sony Premium ürünlerinde OLED panelleri üzerinde yoğunlaşmışlarken, akıllı telefonlardaki OLED ekranların tartışılmaz kralı olan Samsung, QLED TV olarak adlandırdığı ürünü ile sahneye çıkıyor. Firmanın yapmış olduğu açıklama şöyle :
Samsung QLED TV Quantum dot teknolojisini, gelişmiş ışık etkinliği ve stabilitesi ve aynı zamanda daha geniş bir renk spektrumu eşliğinde hiç olmadığı şekilde yeni yüksekliklere taşıyor. Yeni QLED TV, aynı zamanda ‘hakiki derin siyah seviyeler’, DCI mükemmeliyet uyumluluğu dahilinde ölçümü yapıldığında mükemmel derecede %100 ‘lük renk sesi ve 1.500-2.000 nit’lik HDR optimal parlaklık gibi özellikleri taşıyor. Samsung QLED TV’nin yeni panel tasarımı aynı zamanda yansımayı azaltıyor. Dolayısı ile tüketiciler her vurgulu detayı inanılmaz kontrast seviyelerinde görebilirler. Son olarak QLED bu seviyede bir performansı kişinin oturduğu yerden bağımsız olarak, uygun renk ve resim kalitesi ile herhangi bir görüntüleme açısından sunmaktadır.
Samsung yeni QLED Televizyonunun ne zaman piyasaya sürüleceği ve fiyatı hakkında bilgilendirme yapmadı. Bununla birlikte LG ve Sony tarafından piyasaya sürülecek olan OLED TV’lerin altında bir piyasaya ilk çıkış fiyatıyla satışa sunulacağını düşünebiliriz. Samsung’un mevcut öncü Televizyonu olan KS9800 SUHD, 4.500$’dan satışa sunulmuştu. Şu anda ortalama 3.600$’a satın alınabilir.
Samsung Lifestyle TV
En son ama en kötü olmayan özellikte diğer bir TV ise Samsung’un Lifestyle modeli. Özet olarak şunu diyebiliriz ki televizyon hiç kapanmıyor. Bunun yerine siz film ve showlarınızı izlerken TV herhangi bir televizyon gibi gösterime devam ediyor. Fakat siz ekran başında olmadığınızda cihaz büyük bir sanat eserine ya da dijital bir resim çerçevesine dönüşüyor.
CES 2017’den gelen en yeni haberleri takip etmek için buraya tıklayın.