CES tarihinden inanılmaz kareler

Date:

CES Tüketici Elektroniği Fuarı 50. yılını kutluyor

[nextpage title=”CES 50.Yılını kutluyor” ]

CES – Consumer Electronic Show her yıl Las Vegas’da gerçekleşen teknoloji meraklılarının yakından takip ettiği dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı 2017’de 50. yılını kutluyor, evet yanlış duymadınız bu fuarın geçmişi 1967 yılına kadar dayanıyor. Hızla gelişen teknolojinin geçtiğimiz 50 yılda neler yaşadığını ilginç karelerle görelim isterseniz.

Şimdi sadece “CES” olarak bilinen Tüketici Elektroniği Fuarı, yakında başlıyor. Son 50 yılda CES, dünyanın en büyük teknoloji firmalarının yeni teknolojilerini sergilediği vitrinlerinden biri haline gelerek büyüdü. Şu an özerk otomobiller, 4K düz ekran televizyonlar ve gelişmiş kablosuz cihazlarla dolu salonlar bir zamanlar video oynatıcılar, siyah-beyaz TV’leri kaydetmek için kasetlere ev sahipliği yaptı. İşte CES’in ilk yıllarında bir göz atın.

[/nextpage]

[nextpage title=”Ces 1967’de başladı” ]

CES ilk olarak 1967’de başladı

CES, Haziran 1967’de New York’ta düzenlendi. Standlarında pikap üreticisi Scott’ın da aralarında bulunduğu 117 katılımcıya yer verdi. 1967’de sergilenen ürünlerle ilgili ayrıntılar kıt fakat Ventriloquist’in bebeği gibi görünen şeyin açıklaması, gösteriş ve cazibenin en başından beri CES’in bir parçası olduğunu gösteriyor. O yıllarda fuara katılımcı olarak 17.500 firma geldi.

[/nextpage]

[nextpage title=”Kaset ve Plaklar” ]

Kaset ve Plakların 1968’de müziği fethetmesi

Dijital müzikten çok daha önce, plakların ve kasetlerin kral olduğu analog bir dünya vardı. 1962’de Hollanda’da Philips tarafından geliştirilen kaset formatı, bu fotoğrafın çekildiği CES’in ikinci yılı olan 1968’de dünyayı fethetmeye başladı. Piyasaya çıktığı tarihten itibaren dünya çapında milyarlarca adet satıldı.

[/nextpage]

[nextpage title=”1969’da Standlar” ]

CES 1969’da Standlar

Bugün sergilenen ürünler değişmiş olabilir ancak CES’in deneyimi, 1969’da üçüncü yılında olduğu gibi bugün 21. yüzyılda da aynı. Üreticiler, ürunlerini ahşap ve metal kabinlerde alıcılara ve medyaya sergiliyor.

[/nextpage]

[nextpage title=”70’ler ve CES” ]

70’ler ve CES, 1972’de hız kazanıyor

CES 1972 Fotoğraftaki halı desenine baktığınızda CES’in ’70’lerde yeni bir ivme kazandığını görüyoruz. Kırmızı ve turuncu halı o yıl yaklaşık 40.000 ziyaretçiyi ağırladı. CES popüler hale geldi ve 1 yıl sonra yılda iki kez yapılmaya başlandı.

[/nextpage]

[nextpage title=”CES 1973″ ]

CES 1973 geride kalan markalar

1973’te CES’e gelen bir ziyaretçi bugün Panasonic ve Sharp gibi günümüzde halen yaygın olan markalarla karşılaşabilir, ancak bugün o döneme ait fotoğraftaki Electrophonic, Olimpiyat ve Mayfair de dahil olmak üzere birçok marka artık yok yinede Midland gibi bir zamanlar büyük bir CB (Amatör) telsiz üreticisi var. Midland halen hava ve iki yönlü telsizler üretmektedir.

[/nextpage]

[nextpage title=”1979’da CES Bilgisayarlar ile tanıştı” ]

Bilgisayarlar 1979’da CES’de yerini almaya başladı

1970’lerin sonuna gelindiğinde, CES önemli bir ticaret fuarı haline geldi, hatta evlerde kullanılabilen bilgisayarın çıkmasıyla mikro bilgisayar üreticilerinin ilgisini çekmeye başladı. Computerworld, 1979’da, fuar yakınında bir otel süitine Apple da dahil olmak üzere yaklaşık 30 bilgisayar ve çevre birimleri üreticisinin ürünlerini sergilemek için standlar kurduğunu kaydetti.

[/nextpage]

[nextpage title=”CES 1981″ ]

1981’de CES modası

CES daima iş dünyasının içinde oldu, bu eski fotoğraflarda gördüğünüz gibi, takım elbiselerin çok oldugu ve yıllar içinde değişmediğini ortaya koyuyor. Standlarda pek çok takım elbise görsenizde, artık rahat giyim (business casual) popüler hale geldi. Bir diğer değişim evrak çantaları. CES 1981’de fotoğraf makinası taşıyan çoğu katılımcının olduğunu görüyoruz ancak günümüzde akıllı telefonların ve web sitelerinin ortaya çıkışı hem fotoğraf makinası hemde belge taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırdı.

[/nextpage]

[nextpage title=”CES 1986″ ]

CES 1986’da Japon elektronik üreticileri ön planda

1970’ler ve 1980’lerden itibaren CES resimlerinin birçoğuna bakarsanız, bir marka hep orada durmaya devam ediyor: Fisher. Bir ABD şirketi olarak başladı ancak 1975’te Japonya’nın Sanyo Electric’in bir parçası oldu. Tüketici elektroniğinde büyük bir güç oldu ve CES 1986’da televizyonlarını tanıtmaya başladı.

[/nextpage]

[nextpage title=”CES 1989 Telsiz Telefonlar” ]

1989’da telsiz telefon devrimi

Günümüzdeki GSM hücresel telefonlardan önce kablosuz bir telefonu gördüğümüz ilk yıllar 1989’da telsiz telefonlar ile oldu. CES 1989’daki bu resimde, katılımcılar ileriki yıllarda ABD’de AT&T’nin bir parçası haline gelecek bir dizi eski telefon şirketlerinden biri olan Southwestern Bell’den bir Telsiz Telefonu inceliyorlar.

[/nextpage]

[nextpage title=”CES 1996 Cep telefonlar” ]

CES 1996’da kapaklı telefonlar

Bugünün akıllı telefonlarını, Motorola StarTac’e büyük rağbetin olduğu CES 1996’daki katılımcılara açıklamak imkansız. Pazardaki ilk kapaklı telefon, hayatımızı etkileyecek bir yaşam tarzının gelmek üzere olduğunun sinyallerini taşıyordu. Ozaman hücresel telefonları hayranlıkla izleyen insanlar acaba 20 yıl sonra nasıl olacağını hayal edebilirmiydi?

[/nextpage]

[nextpage title=”CES 1990-1989 Yaz Fuarları” ]

1990’da Yaz ayları ve elektronik

1990’lı yılları gösteren bu fotoğrafta olduğu gibi, Tüketici Elektroniği Fuarı, 80’li yıllardan 1990’lara kadar yılda iki kez yapılmaya devam etti. Ancak yaz fuarlarına bakıldığında katılımcıların düşmeye başlaması gözlendi, organizatörler 1995 yılı başında fuarı ABD içinde farklı noktalarda denedi ancak bu fazla heyecan uyandırmadı ve 1998’de yaz fuarı iptal edildi. Son olarak CES Las Vegas’taki Ocak fuarına yerleşti.

[/nextpage]

[nextpage title=”CES 1993 PDA’ler boy gösterdi” ]

CES 1993’te PDA’ler boy gösterdi

Entegre devreler ve minyatürleşme endüstriyi ileri taşıyor. CES 1993’te en çok ilgi çekici şeylerden biriside kişisel dijital asistanlar oldu. Elde taşınan cihazlar aslında henüz telefon özelliği olmayan fakat gelecekte çıkacak akıllı telefonların ilk prototipi oldular. Fuarda sergilenen Casio XL-7000 diğer adıyla Tandy Zoomer bunlardan biri oldu.

CES 2017’den gelen en yeni haberleri takip etmek için buraya tıklayın.

[/nextpage]

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...