Chromebook ‘ekran-okuyucusu’ kullanımı kolaylaşıyor

Date:

Görme engelliler için atılmış önemli bir adım

Google bu hafta, görme sorunları olan kullanıcıların Chromebook kullanımını geliştirmek için, ChromeVox adlı aracının yeni bir versiyonunu açıkladı. İlk olarak belirtmek isteriz ki ekran okuma özelliği artık bütün Chrome 56 ve üzeri işletim sistemlerinde varsayılan seçenek olarak geliyor. Bu özelliği aktifleştirmek için yapmanız gereken tek şey Ctrl + Alt + Z tuşlarına basmak.

Google bu güncellemenin bir parçası olarak ChromeVox klavye kontrollerinin kullanımını daha kolaylaştırdığını söyledi. Bu komutlar mouse olmadan web sitelerinde gezinmenize ve diğer uygulamaları çalıştırmanıza yardımcı olan komutlar. Bu kontroller sadece web sayfalarında değil, fakat aynı zamanda kullanıcı arayüzünün (UI-User Interface) diğer bölümlerine erişim sağlamanız için de kullanılabilirler. Yeni ChromeVox menüleri sayesinde bütün bu kullanışlı komutların bulunması ve öğrenilmesi daha kolay hale getirildi. ChromeVox menülerinde açık sekmelerin bir listesini, ChromeVox seçeneklerini, konuşma seçeneklerini ve bir sayfanın önemli bölümlerinin ayrıntılı raporunu bulabilirsiniz. Örneğin bağlantılar, başlıklar ya da tablolar gibi. ChromeVox menüsüne erişmek için Search + Period tuşlarına basabilir, ya da sol üst köşedeki ikona tıklayabilirsiniz.

ChromeVox’un yeni versiyonu kullanıcıların aynı zamanda Chrome’da gezinmelerini sağlamak için görme engelli ekran klavyesi kullanmalarına olanak tanıyor. Google Chromebook’ların bir çok USB Braille (görme engelli) ekranları ile uyum sağladığını, dolayısı ile bunun görme bozuklukları olanlar için başka bir seçenek sağladığını belirtiyor. Bu aynı zamanda gezinmek için Chromebook klavyesine geçiş yapmak zorunda kalınmayacağı anlamına da geliyor. Bütün bunların yanında öğrenciler, görme engelliler ekranında okurlarken öğretmenlerin, Chromebook ekranının üst bölümünde bulunan metin başlıklarını takip etmelerini sağlayan yeni bir özellik de mevcut.

Son olarak ChromeVox’ta artık ‘earcons’ (sinyal sesleri) olarak adlandırılan vokal özellikler de var.  Bir bağlantıya ya da buton üzerine gelindiğinde vokal araçlar içeriği kullanıcıya bildirir, sayfa halen yüklenme halinde ise kullanıcı durumdan sesli olarak haberdar edilir. Earcon’lar kullanıcının, aradığı bilginin sayfanın neresinde olduğunu anlaması için stereo konumlandırma kullanır. Yani eğer sayfanın sağ tarafında bulunan bir butona gelirseniz earcon sesi sağ hoparlörden ya da kulaklıktan verecektir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...