Çin dünyanın ilk quantum bilgisayarını yaptı

Date:

Fotonlarda davranış tespiti

Çin’den bir bilim adamı ekibi dünyanın ilk quantum bilgisayar işlemcili bilgisayarını yaptıklarını iddia ettiler. Bu cihaz klasik, geleneksel bilgisayarlara oranla çok daha hızlı işlem yapabiliyor. Yeni geliştirilen quantum bilgisayar uluslar arası rakiplerine oranla 24.000 kat daha hızlı işlem yapabiliyor ve mevcut süper bilgisayarların işlem güçlerini egale edeceği bekleniyor.
Çin’in Anhui bölgesinde bulunan University of Science and Technology of China adlı üniversitede görevli bilim adamlarının yaptıkları bilgisayar quantum bilgisayarının kullanımına dair geleceğin altını çizmeye dönük gayretlerin bir parçasını oluşturuyor. Normal süper bilgisayarlar tahmin edilemez oluşlarından ötürü fotonların hareketlerini tahmin etmekte zorlanıyorlarsa da yeni quantum bilgisayarı bu atom altı partiküllerin kompleks hareket ve davranışlarını kolayca tespit edebilecek.
Proje yöneticisi Pan Jianwei’ye göre ‘Hefei Bilgisayarı’ 1940 yılında ilk olarak geliştirilmiş olan elektronik dijital bilgisayar ENIAC’ın yapabildiğine oranla 10-100 kat aralığında daha hızlı işlem gerçekleştirebiliyor. Her ne kadar makine şu an itibariyle pratik kullanıma sahip değilse de quantum işlemcinin gelecek görünümlerine ışık tutuyor.
Çalışmada yer alan araştırmacılardan biri “Mimarimiz yüksek sayıdaki fotonlara uyarlanacak uygunluğa sahip olmakla birlikte giderek artan şekilde gelişen klasik bilgisayarlara karşı da oldukça yüksek bir hız oranına sahiptir” dedi.
Çin son birkaç yıldır quantum fiziğinde belirgin gelişmeler sağlıyor. Ülke 2016 yılında uzaya ‘hacklenemez’ kodlar göndererek quantum iletişimlerini keşfetmek için dünyanın ilk quantum uydusunu devreye sokmuştu.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...