İkmal roketi yörüngeye başarılı bir şekilde oturdu
Reuters’ın hazırladığı habere göre Çin Uzay Programı ilk kez bir kargo sondasını başarılı şekilde fırlatarak yörüngeye ikmal malzemeleri taşımayı başardı. Wenchang Satellite Launch Center’ından fırlatılan sonda Tianzhou-1, 20 Nisan tarihinde yörüngeye gönderilmişti. 22 Nisan’da ikmal roketi otomatik sistemi ile Çin’in hali hazırda yörüngede bulunan laboratuvarı Tiangong-2’ye başarılı bir şekilde bağlandı.
Heavenly Space Lab
Tiangong-2 ya da diğer adıyla Heavenly Space Lab’ı (Cennetteki Uzay Laboratuvarı) Çin deneysel uzay istasyonu olarak düşünebilirsiniz. 2016 yılında istasyon iki astronota bir ay boyunca ev sahipliği yapmıştı. Çin Tiangong-2’yi 2022 yılında daha fazla astronotun yaşayabileceği uzay istasyonu için geliştirilen yeni teknolojileri denemek için kullanıyor.
Tianzhou-1’in başarısı üzerine Çin genelinde kutlamalar düzenlendi. Ama ABD tarafında ise işler biraz farklı. Zira ABD Kongresi’ne, Savunma Bakanlığı tarafından 2015 yılında verilen rapora göre Çin Uzay alanına yüksek miktarda yatırım yaparak, “uzay temelli teknolojilerin kullanılmasını olası bir kriz veya çatışma anında sınırlandırmayı” hedefliyor. Rapora göre bu sınırlandırmanın içerisinde enerji silahları ve uydu (sinyal) bozucular bulunuyor.
[irp posts=”12186″ name=”SpaceX, Falcon 9 roketini tekrar gönderdi”]