Savunma sanayinin pilotsuz uçakları
Havacılıkta ve uzayda dron, pilotu olmayan bir uçak ya da uzay aracı anlamına gelir. Bunun bir başka terimi ise “insansız hava aracı” veya İHA’dır. İngilizce’de sözlük anlamı erkek arı manasına gelen bir kelimedir. Fakat günümüzde insansız hava araçları anlamında kullanılıyor. Tarihine baktığımızda ise genellikle askeri amaçlı kullanılan dronelar, artık her kesime daha ulaşılabilir bir halde. Dünya’da, dronlar sıklıkla askeri amaçlar için kullanılır. Çünkü savaş bölgelerinde bir pilotun hayatını tehlikeye atmak en son istenen şeydir. Ayrıca dronlar, içlerinde yakıt olduğu sürece uçmak için dinlenmeye ihtiyaç duymazlar ve mekanik zorlukları bulunmaz. İnsan faktörü içermediklerinden mekanik anlamda hata riski oldukça düşüktür. Savunma sanayinin pilotsuz uçakları.
Teknik olarak konuşmak gerekirse, belki de uzaydaki en iyi dron örneği, ABD ordusunun gizemli X-37B uzay aracıdır. Yüzlerce gün boyunca yörüngede birden fazla uçuş yapabilmesiyle kendine hayran bırakıyor. Misyonu son derece gizli sınıflandırılmış olduğundan ne yaptığına dair spekülasyonlara yol açıyor olması bir başka konu…
Askeri dronlar
Dron uçaklarının ataları, ilk kez 1800’lü yılların ortalarında Avusturya tarafından kullanılan bombalı balonlardır.
Donanma Birinci Dünya Savaşı sırasında sınırlı “hava torpidoları” geliştirdi, ancak konsepti İkinci Dünya Savaşı’na kadar bir kenara bıraktı. O zaman, Nation’a göre, Donanma Operasyon Anvil adlı bir program başlattı. Makaleye göre, Alman bunkerlerine patlayıcı madde vermek için uzaktan kumandalı B-24 bombardıman uçakları kullanıldı. Ancak bu program bir “felaket” e yol açtı. Birçok uçak kalkıştan hemen sonra düştü veya patladı.
Bundan on yıllar sonra Amerika Birleşik Devletleri, rota kullanmaya odaklanırken, rotalarını geliştirmeye başladı. İlk büyük atılımı, 1991’de Körfez Savaşı sırasında ABD’nin İHA’ları devreye soktuğunda ortaya çıktı. Günümüzde kullanılan dronların sayısını takip etmek zor bir iş. Sadece Hava Kuvvetleri’nde, uçakların üçte birinin dron olduğu bildirildi. 2012’de 7,494 İHA belgelere geçirildi. Birleşik Devletlerin dışında, en az 50 diğer ülkenin insansız hava aracı kullandığı resmi olarak biliniyor.
Uzay dronları
Belki de uzayda bir İHA’ya en yakın şey, NASA’nın şu anda emekli uzay mekiğinin minyatür versiyonuna benzeyen bir X-37B’dir. Korunmasız uzay aracının üç görevi var. Mayıs 2015’te dördüncü bir rotada konuşlandırıldı. Çalışmalarının çoğu, bu kadar uzun süredir orada ne yaptığını gizli tutmak üzere programlanmış. Yani çok güvenlikli. Bununla birlikte, Hava Kuvvetleri dördüncü misyon hakkında bazı bilgilere sahip.
Dronlar günümüzde pek çok teknoloji markette satışta bulunuyor. Pek çok insan bu cihazı asıl üretim amaçlarının dışında eğlence ve ticari amaçla kullanıyorlar. Hatta şimdilerde bazı kargo şirketleri bile bu dronları kullanarak daha kısa sürede kargoları ulaştırma sözü veriyor. Belirtmeliyiz ki oldukça havalı. Bir kısım ise bir oyuncak gibi kullanarak telefonunu bağladığı dronlar ile inanılmaz fotoğraflar çekiyorlar. İlerleyen zamanlarda kullanım alanlarının daha da artacağı şüphesiz.
Eğer sizin de dron kullanımıyla ilgili farklı deneyimleriniz var ise lütfen bizimle paylaşın.