Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük, en uzun ve en ağır uçakları!
Dünyadaki en büyük uçaklar korkutucu ve bir o kadarda mühendislik harikası araçlar. Birçoğu garip amaçlar için yapılmış. Ve bir sonrakinin bir öncekinden çok daha etkileyici olması şeklinde garip bir döngüye sahipler. İşte karşınızda 2017 yılının en büyük uçakları!
The Stratolaunch
Fotoğrafı ilk kez gördüğünüzde eminim ki aklınıza çift başlı kartal gibi mitolojik bir varlık gelmiştir. Microsoft’un kurucularından Paul Allen tarafından yaptırılan uçak bitirildiği anda dünyanın en büyük uçağı olarak kayda geçti. Her ne kadar en büyük olsa da bu unvan tartışmaya açık bir unvandır. Burundan kuyruğa kadar olan kısmı bu uçaktan daha büyük olan uçaklar mevcut. Fakat en büyük uçaklar yarışmasında birden fazla kategoride en büyük seçildiği için bu unvanı korumaktadır. En uzun kanat boyu rekoruna da sahip olan uçak çift taraflı kokpite sahiptir. Ayrıca bu uçağın asıl üretilme sebebi dünyadaki en büyük kargo uçağı olması içindir. Uçak yaklaşık olarak 230 ton taşıma kapasitesine sahip.
Son kısım ise son derece ilginç çünkü Allen’in asıl hedefi Stratolaunch adlı uçağı yörüngeye roket taşıması için tasarlamıştır. İşte bu yüzden uçak 6 adet Boeing 747 motoruna ve 118 metre kanat genişliğine sahip. Uçak henüz uçuşa geçmedi. İlk kez bu şekilde bir tasarım gören pilotlar uçağı doğru uçurabilmek için uzunca süredir deneme yapmaktalar.
The Antonov An-225 ( Mriya )
‘ Dünyanın En Büyük Uçağı ‘ unvanına sahip bir başka uçak. 1980 yıllarındaki Sovyet Hükümetinin uçak çizimlerine dayanan uçak, bir tür melez. Bu uçağın görevi de tıpkı yukarıdaki uçak gibi. Asıl üretilme amacı yörüngeye uzay araçları ve roket taşımak için üretilmiş. İki kuyruğuyla ünlü olan uçak, şu aralar ülkeler arası devasa kargoları taşımakla görevlendirilmiş.
6 motor ve 90 metre kanat uzunluğuna sahip araç, acil durum eşyaları ve diğer uçaklar tarafından taşınamayan devasa yükleri taşımakla görevlendiriliyor. Şu aralar senede birkaç gün uçmakta. Fakat bu kadar kısa süre uçmasına rağmen hala dünyadaki en ağır yükü taşımış uçak olarak adlandırılmakta. 247 ton ağırlığındaki petrol boru hattı parçasını taşımıştı. Bu rekor The Stratolaunch tarafından ne kadar süre içinde kırılacak hep birlikte göreceğiz.
The Hughes H-4 Hercules ( Spruce Goose )
Meşhur Spruce Goose hala dünyadaki en büyük uçaklardan biri olma unvanını korumakta. Bu uçağın belki meşe odunundan yapıldığı zamanını hatırlayanlar vardır, şunu söyleyebiliriz ki odundan imal edilmiş hali çok daha etkileyiciydi. 1947 yılında tamamlanan bu uçak 64 metre kanat genişliğine ve 60 ton taşıma kapasitesine sahipti. Uçak ilk olarak 2. Dünya Sırasında askeri malzemeleri taşıma amacıyla yapılmış.
Fakat plan işe yaramadı. Uçak tamamlandığı sırada savaşta bitiş noktasına gelmişti. Dolayısıyla kimse uçağı kullanma şansı bulamadı. Uçak, Hughes tarafından birkaç dakika havada gezdirilmesi dışında neredeyse kullanılmadı. Şu aralar ise Evergreen Avitation & Space Museum’da halka sergilenmekte.
The Airbus A380-800
Sırada ise reklam modeli yer almakta. Airbus gerçekten devasa bir yapıda. Yolcu taşıma amacıyla yapılmış bu canavar, 80 metre kanat açıklığına ve 4 motora sahip. Uçağın asıl olayı ise 2 katlı yapıda olmasından geçiyor. Alt ve üst katlarıyla toplamda 555 yolcu taşıma kapasitesine sahip ( önceki versiyonları daha fazla yolcu taşıma kapasitesine sahipti, fakat daha az konforluydu ). Bu uçak hala daha ulaşım için kullanmakta. Biraz daha lüks sınıfa hizmet veren uçağın senelik düzenli uçuşları mevcut.
The Boeing 747-8
Bu Boeing modeli, Boeing 747 modelinin ekstra geniş hali. Ekstra taşıma kapasitesine sahip uçak Airbus firmasına rakip olarak çıkartılmış.76 metre kanat açıklığına sahip uçak 4 adet motora sahip. Her ne kadar Airbus seviyesine çıkamamış olsa da firmanın iddiası daha hafif ve daha etkili olduğu yönünde. Yaklaşık olarak 467 yolcu taşıma kapasitesine sahip olan uçak yakın zamanda yapay zekâ tarafından kullanılarak hizmet vermeye başlayacak.
The Convair B-36
The Convair listemizdeki en büyük uçaklardan biri değil. 70 metre kanat açıklığı ile küçük bile sayılabilir. Bu uçağı koyma sebebimiz ise uçağın, amacı gereği diğer uçaklardan biraz daha farklı olduğu için. 1940 yıllarının başında bombardıman uçağı olarak tasarlanan canavar, soğuk savaş döneminde de devletlerin birbirine karşı kuvvetli kozlarından biri olmakta. 6 adet radyal pistonlu motoru ve yanlarına döşenmiş 16 adet top ile yüklenilen her şeyi taşımak için yapılmış. Bir dönem nükleer bombaların taşınmasında hatta en gizli Amerikan stratejilerini taşımasıyla bilinen uçak kısacası gökyüzünün Titanik’i. Daha sonraları – 1959 yılında – daha küçük ve etkili versiyonlarının çıkmasıyla emekli olmuş. Fakat efsanesi hala daha dillere destan.