Birkaç yıllık planlamanın ardından Extremely Large Telescope’un yapımına resmen başlandı.
Müteahhitler şu anda teleskobun ana yapısını inşa ediyor. Şili’de yapılmakta olan teleskop 2024 yılında hizmete gireceği planlanıyor. Beklemek için uzun bir süre ama bu iş hiç de kolay değil. Hawaii’de bulunan Thirty Meter Telescope, 30m açıklık orana sahip. Extremely Large Telescope’un açıklık oranı ise 39.3m olarak dünyanın en büyük teleskobu olma yolunda ilerliyor. Bu dev boyutlar sayesinde gökbilimciler, uzak galaksilerin yerini bulmak, küçük gezegenleri keşfetmek ve büyük gezegenleri daha ayrıntılı inceleyebilmek için çok daha fazla ışık yakalayabilecekler.
Extremely Large Telescope, 2024’ten sonra, yani Avrupa Güney Rasathanesi ikinci yapıya başladıktan sonra tam kapasite çalışacak. Bunun bazı olumlu etkileri var. İnşaat, Paranal Gözlemevi’nden (Very Large Telescope’un olduğu yer) Şili elektrik şebekesine bağlı olacak. Bu basit eklemelerle çok daha fazla güvenli olacak, maliyetleri düşürecek ve çevresel atıkları azaltacak.
Very Large Telescope
Avrupa Güney Rasathanesi tarafından yönetilen dev bir teleskoptur. Her biri 8.2m açıklık oranına sahip olan Antu (Güneş), Kueyen (Ay), Melipal (Güneyhaçı) ve Yepun (Venüs) olarak dört ayrı teleskoptan oluşmaktadır.
Büyüklük sıralamasına göre:
- Extremely Large Telescope: 39.3m-Şili
- Thirty Meter Telescope: 30m-Hawaii
- Giant Magellan Telescope: 24.5m-Şili
- Large Binocular Telescope: 22.8m-Arizona
- Gran Telescopio Canarias: 10.4m-Kanarya Adaları