Computex 2017 ile ilgili olası öngörüler

Date:

Beklentiler havanın daha dingin olacağı yönünde

Yılın yarısına geldik sayılır. Bu da demektir ki Computex zamanı geldi. Her zaman olduğu gibi Taipei’de bu hafta düzenlenecek olan Computex 2017 gösteriminde PC ürünleri ve bileşenleriyle ilgili yeniliklere şahit olacağız. Geçen yıl VR patlaması yaşandığı için oldukça verimli geçmişti. Birkaç PC markası son teknoloji işlemcilerini ya da VR’la çalışan, bütçeye uygun olanları piyasaya çıkarmıştı. Intel bile kullanıcılarını yeni 10-çekirdekli masaüstü işlemcisi ile şaşırtmıştı. ASUS herkesi Zenbo modeliyle geride bırakmıştı. Taiwan’da bu yılın başlarında 600$ gibi uygun bir fiyatla satışa çıkan bir ev robotuydu bu.

Bu yıl ise ortalık daha bir sessiz. Her şeyden önce Microsoft, bu ayın başında düzenlediği etkinliklerle Computex fırtınasından bir miktar aldı götürdü bile. Bu nedenle önümüzdeki hafta düzenlenecek fuardan Microsoft namına pek bir beklentimiz yok. Gelgelelim VR boyutuna. Enteresandır ki HTC Vive bu yılki Computex fuarında firma olarak yer almıyor. Bu da demektir ki VR’a olan dürtümüzü bir nebze olsun bastırmak zorunda kalacağız.
Tüm bunlara rağmen son zamanlarda piyasaya çıkan bazı sızıntılardan ve faaliyetlerden yola çıkarak önümüzdeki hafta düzenlenecek fuardan neler bekleyebileceğimize dair kabataslak bir fikre sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.

Bilgisayar cephesi

Herşeyden önce ASUS, MSI, Dell, Acer ve diğer bilgisayar firmalarına ait yeni modeller göreceğimiz aşikar. Aslına bakarsanız Acer bir adım daha öteye giderek bu hafta başlarında yeni diz üstü ve tablet modellerini ifşa etmişti. Böylece sektördeki yarışta öne geçmek için alt yapı hazırlamıştı kendine.

Intel’in yüksek performanslı yedinci nesil Core chipleri daha bu yılın ikinci yarısında kullanıma sunuldukları için gelecek hafta açıklanacak olan yeni öncü ve ileri teknoloji makinelerin büyük çoğunluğu bu işlemci jenerasyonu üzerine dayalı olacaktır. Özellikle Acer’ın Nitro 5 cihazı üzerinde yer alan, tümleşik olmayan dizüstü grafiklerde giriş seviyesinde ‘premium’ seçenek olarak tanımlanan GTX 1050 Ti kartını göz önünde bulunduracak olursak, aynı durum GPU’lar için de geçerli olacak. Bunun yanında Windows 10 S üzerinde çalışan giriş seviyesinde bazı cihazlar görmemiz de olasılık dahilinde. Bunlardan bazıları Build etkinliğinde halihazırda açıklandı. Bununla birlikte Computex, açıklanan bu modeller üzerinde bizatihi inceleme yapma imkanı yakalayacağımız ilk deneyim şansı olacak.

Mobil Sistemler

Mobil sistemlere gelince; her şey ASUS’a bağlı. Yeni ZenFone ya da ZenWatch modelleri çıkacak mı, bilmiyoruz. Yine de hatırlarsanız derinlik sensörlü ZenfoneAR geçtiğimiz CES’te açıklandığı halde hala piyasaya çıkmadı. Belki de bu konuyla ilgili bir güncelleme duyma fırsatını yakalarız. Benzer olarak Qualcomm da kendi çalışmalarını Computex dışında yürütecek. Maalesef Quallcomm’dan herhangi bir bildirim de gelmeyecek bu fuarda. Her şeyden önce şu var ki Qualcomm gelecek ay Şangay’da düzenlenecek olan MWC konferansında bazı sürprizler yapmak zorunda.

CPU tarafında ise Intel Core i9’a yönelik geçtiğimiz haftalarda bazı söylentilere şahit olmuştuk. Bu söylentiler daha çok SiSoft Sandra veri  tabanında beliren yeni özellikler çevresinde şekilleniyordu. Belki de bu da geçtiğimiz yılki Core i7 Extreme Edition’ı takip edecek diğer bir 10-core CPU olacak. AMD de aynı zamanda bir basın konferansı düzenleyecek. Bu konferansta yaz mevsimi itibariyle piyasaya sürülmesi beklenen 16-core Threadripper işlemcisine ışık tutacak olabilir.

Kim bilir, belki de yeni işlemcilerle de karşılaşabiliriz?

Daha çok genel kitleye hitap edecek bir şeylerin beklentisi içerisinde iseniz, endişelenmeyin; Intel bu yılın ikinci yarısında piyasaya çıkması beklenen yeni sekizinci nesil Core chip’i (Coffee Lake)ile ilgili teknik ayrıntı vermese de, bir teaser yayınlayacaktır. Benzer bir yaklaşımı NVIDIA’nın aynı gün düzenleyeceği etkinlikte de görmeyi umuyoruz.

Sözün özü; süper bilgisayarlardan çok, tüketicilere yönelik GPU’lardan ümitvarız bu yıl vesselam.

Robotics

Biraz da robotlardan bahsedelim… ASUS Zenbo’nun çıkışından bu yana bir yıl geçti. Buna rağmen hala sadece Tayvan’da satışa sunuluyor. Üstelik oldukça kısıtlı adetlerde. Firmanın bu ev robotunun yeni pazarlarda edinilebileceğine dair haberlerini bekliyoruz. Ya da en azından yerel de olsa, daha fazla sayıda bir satış stratejisini. Fakat yine de beklentilerimiz gerçekleşmezse, ASUS’ un da ev ürünleriyle ilgili bazı ilgi çekici yenilikler yapacağını bilmemizde fayda var. Hatta Zenbo misali, çok daha küçük, tekerleri ve yüzü olmayan ev kullanımına dönük bir asistan piyasaya çıkarması sürpriz olmayacaktır zira firmanın bu yönde eğilimlere sahip olduğunu biliyoruz.

Velhasılı kelam, dananın kuyruğu 30 Mayıs’ta kopuyor. Her ne kadar geçmiş yıllara nazaran cılız geçeceği öngörüsünde bulunmuş olsak da, bu Computex fuarında da ilgimizi çekecek şeyler olacağına eminiz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...