Felç hastalarının rehabilitasyonunda ümit verici gelişme

Date:

Süreci hızlandırıyor

Washington Tıp Fakültesinden bir bilim adamı ekibi geliştirdikleri düşünce kontrollü cihazın felçli hastaların ellerini kontrol etme yetilerini tekrar kazanmalarına yardımcı olabileceğini ispatladı. Felç tipik olarak vücudun bir yanında paralize sebep olarak hastanın bazı organlarını kısmen ya da bütünüyle hareket etmesine engel olur. Kendi iradeleri dahilinde hareket edebilme yetilerini uzun süren terapiler sonucunda kazanabilirler, fakat bu ekibin Ipsihand adını verdiği cihaz rehabilitasyon sürecini hızlandırıyor. Araştırmacılar çalışmaları ile ilgili olarak altı ay ya da daha uzun süreli olarak felce uğramış olan 13 kişiden biyonik bir el ve başlarında elektrodları olan bir başlık takmalarını istedi.

[irp posts=”12355″ name=”Elektrikli başlık beyin kanseri hastalarının yaşam süresini uzatıyor”]

Başlık, kullanıcının felçli elini açma ya da kapama yönündeki eğilimini tespit ediyor ve bağlı bilgisayar bu sinyalleri güçlendirerek Ipsihand’in komutları yerine getirmesini sağlıyor. Peki bu teknoloji nasıl çalışıyor? Sistem bütünüyle ekibin Stroke dergisinde yayınlanan makalenin baş yazarı olan David Bundy’nin on yıl kadar önce keşfettiği şeye dayanıyor. Hareketleri kontrol eden beyin bölümleri, hareket ettirmek istediğiniz uzuvların diğer tarafında yer alıyorlar. Örneğin sol elinizi kapatmak istediğinizde, bu işi beynin sağ bölümü yapıyor. Bu aynı zamanda sol kolunu kontrol edemeyen felçli hastanın beyninin sağ bölümünde hasar oluştuğu anlamına geliyor.

Bununla birlikte Bundy ve nöroloji cerrahı Eric Leuthardt  harekete işaret eden elektrik sinyallerinin ilk olarak hareket ettirmek istediğiniz uzuv üzerinde gerçekleştiğini ortaya çıkardılar. Bu sinyaller hareketi sağlayacak olan beynin diğer bölgesinin harekete geçirilmesinden sorumlu sinyallerdir. Felçli hastalarda bu ilk sinyaller boşlukta kaybolur gider, çünkü faaliyete geçirmek istedikleri beyin bölgesi artık çalışmamaktadır. İşte bu noktada Ipsihand devreye girer.

Çalışma sonucu

13 denekten 10’u, 12 haftalık deneme sürecini tamamlayabildiler. Deneme süreci esnasında bazı kütleleri alarak kuleler inşa ettiler, tüpleri daha küçük olan tüplerle bitiştirdiler ve ellerini ağızlarına götürdüler. 57 üzerinden yapılan bir puanlama sisteminde 6.2 oranında ortalama bir puan artışı kaydettiler. Her ne kadar pek fazla değil gibi görünse de Leuthardt’ın söylediği gibi “söz konusu fark, kendi kendilerine pantolonlarını giyebilmekle, giyememek arasındaki fark gibi.”

Bu testler esnasında ekip gelişme kaydeden hastalarda sistemin beyinlerinden gelen sinyalleri ne derece iyi okuyabildiğine bağlı olduğunu fark ettiler. Yani araştırmacılar sistemin sinyalleri algılama kapasitesini arttırabildikleri sürece, Ipsihand’ de hastaların ellerini tekrar hareket ettirebilmelerini sağlamak için daha iyi performans gösterebilecektir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...