Araştırmacılar ekran başında uzun süre kalmanın diyabet riskini arttıracağını söylüyor
Araştırmalara göre, günde üç saat veya daha fazla süre televizyon izlemek, bilgisayar başında durmak veya video oyunları oynamak gibi ekran başında durduracak aktiviteler, çocuklarda tip 2 diyabet oluşumuna sebebiyet verebiliyor. Önceki çalışmalarda, yetişkinlerdeki diyabet riski, ekran başında çok vakit geçirmek ile ilişkilendiriliyordu, yeni yapılan çalışmayla birlikte artık aynı durum çocuklar için de geçerli gibi gözüküyor.
Ekran başında çok durmak insülin direncini arttırıyor
İngiltere’de 2004 yılından 2007 yılına kadar 9 ila 10 yaş aralığında bulunan 4.500 ilköğretim öğrencisi üzerinde yapılan bir araştırmada, ekran başında çok duran çocukların tip 2 diyabet riskini arttıran biyolojik işaretlere sahip oldukları gözlemlendi. Bu çocukların vücutlarında, insülin direnci olarak bilinen şeker işleme sisteminin düzgün çalışmadığı ve bu durumun diyabete sebep olduğu belirtildi.
Araştırmacılar günde üç saatten fazla video oyunu oynadıklarını bildiren çocukların daha az oynayanlara göre %11 daha fazla insülin direncine sahip olduklarını tespit etti. İnsülin direnci, kas, yağ ve kandaki şeker şeker seviyelerinin, kandaki şeker seviyesini düzenleyen insülin hormonuna düzgün tepki vermemesidir. Bu durum da tip 2 diyabet riskinin artmasına sebebiyet verir. Ekranda çok zaman geçiren çocuklar ayrıca yüksek seviyede cilt kıvrım kalınlığı ve yağ kütlesine sahiptirler. Bu özellikler ise toplam vücut yağının ve iştahtan sorumlu leptin hormonuyla ilgili birer belirteçtirler.
[irp posts=”5915″ name=”Kan şekeri ölçüm cihazları diyabetle baş etmede insanlara yardımcı olabilir”]
Ebeveynlere büyük iş düşüyor
Çalışmalar genel olarak çocukların ekran başında durma sürelerinin kısaltılmasının, tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olacağını gösteriyor. Ebeveynlerin bu konuda gerekli önlemleri alması şart. Diyabet ve ekran başında durmak arasında doğrudan bir bağlantı olmasa da, yapılan çalışmalar sonucunda aralarında bir takım ilişkiler olduğu ortaya çıkıyor. Verilerin 2004 ve 2007 yılları arasında toplanması, çalışmaya akıllı telefonlar ve tabletlerin katılmadığını gösteriyor. Bu yüzden yapılan çalışmalar, çocukların günümüzdeki ekran başında durma zamanlarının farklı olmasından dolayı günümüzde daha farklı sonuçlar gösterebilir.