Elektrikli başlık beyin kanseri hastalarının yaşam süresini uzatıyor

Date:

Yaşam süreleri 5 yıla kadar uzayabiliyor

Tümörleri düşük yoğunluklu elektrik alanı ile şoklayan başlık, hastaların beyin kanseriyle mücadelelerine yardımcı oluyor. Amerikan Kanser Araştırma Cemiyeti’nin Pazar günü düzenlediği yıllık toplantıda sunumu yapılan klinik teste göre bu tedavi, oral yoldan alınan kemoterapi ilacı ‘temozolomide’ ile bir araya getirildiğinde hastaların yaşama sürelerini belirgin oranda arttırıyor.

‘Optune’ adı verilen medikal cihaz, hastanın beynine düzenli olarak değişken elektrik alanları göndererek çalışıyor. Araştırmacılar bu işlemin hücre bölünmesine engel olduğu için kansere karşı bir etkisi olduğuna inanıyorlar. Glioblastoma adı verilen yayılma özelliği gösteren kansere yakalanmış hastaların bir bölümü klinik test esnasında Optune cihazına bağlanarak kemoterapi tedavisi görürken, diğerleri sadece kemoterapi tedavisi aldılar. Başlığı kullananlar ortalama 21 ay hayatta kalmayı başarırlarken, kullanmayanlar ise 16 ay hayatta kalabildiler. İki, üç, dört ve beş yıllık yaşam oranları da bariz şekilde atış gösterdi : yüzde 43’e yüzde 31; yüzde 26’ya yüzde 16; yüzde 20’ye yüzde 8; ve yüzde 13’e yüzde 5’lik oranlar elde edildi.

Northwestern Üniversitesi’nde Nörolojik Cerrahi Profesörü olan Dr. Roger Stupp, çalışmanın sonuçlarından oldukça ümitli. 10 yıldan fazla bir süredir Glioblastoma hastalarının yaşam sürelerini uzatmaya  dönük gösterilen herhangi bir tedavi şekli gözlemlenmedi dedi. Bir basın açıklamasında “Glioblastoma hastalarını 20 yıl önce tedavi etmeye başladığımda hastaların büyük bölümü bir yıldan kısa bir süre içerisinde öldüler. Uzun süreli bir tedavi hemen hemen yok gibiydi” diyen Stupp sözlerine, “Fakat şimdi 2 ve daha uzun süreli yaşam süresi uzatım oranları gözlemliyoruz. Optune ve temozolomide’in birleşiminden oluşan bu tedaviyle yedi hastadan biri beş yıldan daha uzun süre yaşayabiliyor” diyerek devam etti.

Başlık ümit verici olmakla birlikte, olumsuz bir özelliği de var: günlük maliyeti ortalama 700$. Bu klinik denemeyi finanse eden onkoloji firması Novocure, gerektiği durumlarda tedavi masrafını ödeyeceğini söyledi. Novocure Yönetim Kurulu Başkanı Bill Doyle AP’ye yaptığı açıklamada “Bugüne kadar hiçbir hastayı sigorta durumuna bakılmaksızın reddetmedik” dedi.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...