Teknoloji devleri boyun mu eğiyorlar?
The Incercept’ten yeni bir röportaja göre 9 büyük teknoloji firmasının 8’i, Müslümanların ulusal çapta kayıt altına alınmaları için bir veri tabanı yapılandırmasını öngören Trump yönetimi ile işbirliği yapıp yapmayacakları sorusuna ya cevap vermedi, ya da taraf belirtmedi. Yalnızca Twitter’dan bir sözcü firmanın bu konuda işbirliği yapmayacağına dair kesin bir açıklamada bulundu.
Microsoft ve diğerleri ne dediler?
Microsoft “hipoteze dayalı konularla ilgili olarak bu aşamada yorum yapmayacağız” açıklamasını yaparken, hükümet ile teknoloji endüstrisi arasındaki güvenlik işbirliğine dair firmanın açıklamalarına işaret etti.
Booz Allen Hamilton soruya cevap vermeyi reddetti. IBM, Apple, Google, Facebook, SRA International, ve Canada’s CGI, The Intercept’in isteğine tepki vermediler.
The Intercept firmalara telefon ve e-posta ile ulaşarak cevap almak için 2 hafta beklediklerini belirtti.
Trump’ın seçim vaadi neydi?
Seçim galibi Donald Trump ve geçiş takımı kampanya vaatlerinin bir kaçından vazgeçtiler fakat Müslüman ülkelerden gelen göçmenleri, ve muhtemelen Müslüman Amerikalıları içeren bir veri kaydı oluşturulmasını halen düşündükleri görünüyor.
Bu tip bir sistem altında veritabanında bulunan vatandaşlar ya da göçmenler sorgulamalara ya da farklı tipte takibatlara maruz kalabilecekler.
Böyle bir sistemin nasıl çalışacağı henüz belli değil fakat sosyal medyadan, büyük çaptaki veri analitiklerinden, ve büyük çaplık veri tabanı altyapısından elde edilecek bilgilerin bu tip bir veri tabanını oluşturmak için kullanılabilecek cazip araçlar olduklarını kolayca akla getirebiliriz.
Apple’ın bir terörist saldırıda kullanılan iPhone’a erişim sağlamak için gerekli araçları sağlama hususunda FBI’a karşı aylarca yürüttüğü yasal savaş göz önünde bulundurulduğunda The Intercept’e bu konu ile ilgili olarak herhangi bir cevap vermemesi biraz şaşırtıcı.
Aynı şey Google için de söylenebilir. Zira Google’ da uzun süre ‘Kötü olma’ sloganıyla kullanıcılarının özel bilgilerine karşı sorumlu davranacağını düşündürmüştü.
The Intercept’ten Sam Biddle’ın da açıklığa kavuşturduğu gibi tepkisiz kalmak, Müslüman Sicili oluşturmayı üstü örtülü olarak desteklemekle aynı anlama gelmiyor. Fakat normalde mahremiyet-savunucusu olarak görünen firmaların bu konuda duraksıyor olmaları, ciddi anlamda değişime uğramış bir politik görüntüye işaret ediyor olabilir.