Galaxy Note 8’in fiyatlandırma sızıntısı
Geçen hafta sonlarında, çok güçlü ve takip edilen bir blog yazarı, Samsung’un yaklaşmakta olan Galaxy Note 8’i çevreleyen çok sayıda ayrıntısını sızdırdı. Yazdığı rapora göre, Samsung’un bugün yarın beklenen yeni amiral gemisi, 6.3 inçlik Super AMOLED ekranın ön plana çıkardığı özellikleriyle dikkat çekiyor. Galaxy S8, 6GB RAM, Exynos 8895 veya Qualcomm Snapdragon 835 yonga setleri, çift 12 megapiksel arka kamera, 3300 mAh pil ve yeni özelliklere sahip güncellenmiş S kalem ile aynı 18.5:9 en-boy oranına sahip. Bunların hepsi müthiş haberler gibi görünüyor, ancak raporda sunulan, Galaxy Note 8’in fiyatıyla ilgili iyi olmayan bir ayrıntı daha vardı. Galaxy Note 8’in fiyatlandırma sızıntısı.
Rapora göre Galaxy Note 8, Avrupa’da 999 € fiyat noktasında piyasaya çıkacak. Başka bir deyişle, vergilerin ardından Note 8,’in 1.000 € ‘dan fazla bir fiyata perakende olarak satışı yapılacak gibi görünüyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sızıntı, Galaxy Note 8’in fiyatını 1000 doların altına düşürecek olan “900 dolardan biraz fazla” fiyat etiketine işaret ederek sevimli göstermeye çalışıyor.
Apple, on yılı aşkın bir süredir trend bir teknoloji yaratıcısı olarak biliniyor. Ancak geçen sene iPhone 7 Plus katmanının fiyatını 20$ arttırırken rahatsız edici bir trend başlatmış oldu. Samsung’un Galaxy S8 ve Galaxy S8 Plus’ın, normal fiyat etiketleri dolaylarından 1000 dolar düzeylerinde olacağı söylentiler arasında. Fiyatlandırma düzeyleri her özelliğe bağlı olarak zamanla artacaktır. Öyleyse önde gelen amiral gemisi telefonlarının daha pahalı hale gelmesi neden bu kadar rahatsız edici geliyor? Şu anda akıllı telefon fiyatlarını artıran iki şirketi ele alalım.
Apple ve Samsung rekabeti fiyatları uçuruyor
Apple dünyadaki en değerli şirketlerden biri ve aynı zamanda tarihin en karlı tüketici elektroniği şirketidir. Rekor kıran kârlılıĞı getirmesiyle, neredeyse şirkete can damarı olan iPhone serisine teşekkür ediyor. Bu arada, Samsung son çeyrekte şirketin yeni Galaxy S8 amiral gemisi telefonlarını piyasaya sürmeden önce 6,8 milyar dolar net kar açıkladı.
Elbette ki sorun, talebin orada aynen duruyor olmasıdır. Bir sürü akıllı telefon üreticisi, karşılaştırılabilir türden telefonları çok daha düşük fiyatlarla satıyor ancak katmanlı akıllı telefon pazarında pek çok kişi bununla ilgilenmiyor gibi görünüyor. Örneğin, ABD’de, bu inanılmaz pahalı akıllı telefonlar aylık taksitler halinde ödeniyor, bu yüzden fiyat etiketleri daha az korkutucu oluyor. Yani birden ödemek yerine aynı fiyatı azar azar ödemek tüketiciye daha karlı geliyor. Onlarda diğer uygun fiyatlılar yerine teknoloji devlerine yöneliyor. Ancak aslında öyle değil. En kötüsü, fiyat artışlarına rağmen astronomik yüksek satış rakamları, bu rahatsız edici trendin yakın gelecekte de devam ettiğini göreceğiz anlamına geliyor.